România poate furniza 30% din necesarul de energie electrică a Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 75% din energia electrică este procurată din Ucraina și de la Centrala de la Cuciurgan
Aproximativ 75% din energia electrică este procurată din Ucraina și de la Centrala de la Cuciurgan

Republica Moldova trebuie să diversifice sursele de achiziţionare a gazului şi a energiei electrice, pentru a nu fi dependentă de furnizorii actuali, a declarat astăzi premierul Vlad Filat în cadrul unei şedinţe a Comisiei guvernamentale pentru redresarea situaţiei în complexul energetic.

Premierul Vlad Filat a solicitat instituţiilor implicate în negocieri să prelungească contractele existente cu încă trei luni, perioadă în care să fie identificate surse de alternativă de achiziţionare a gazului şi energiei electrice astfel încît să nu fie majorate preţurile pentru consumatorii finali.

„Avem comunicare foarte bună cu partenerii noştri români şi avem posibilitatea să cumpărăm de la ei energie electrică la un preţ mai bun. România poate furniza 30% din consumul de energie electrică a Republicii Moldova", a spus Filat.

În cadrul şedinţei s-a menţionat că la 28 martie curent, la Moscova va avea loc şedinţa Consiliului de Administraţie al Moldovagaz, în cadrul căreia va fi semnată prelungirea contractului actual de livrare a gazelor naturale pe o perioadă de încă trei luni, la un preţ mai mic decât a fost până acum.

Totodată vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a spus că la sfârşitul acestei luni expiră şi contractul cu principalii furnizori de energie electrică - Centrala de la Cuciurgan şi compania ucraineană Power Trade.
Aceste companii au cerut un preţ mai mare cu circa 20%, ceea ce ar implica o majorare a tarifelor interne la curentul electric.

Din aprilie energia electrică va fi mai scumpă cu 20%

Plătim mai mult decât românii

În prezent CET-urile autohtone de abia asigură 20% din necesarul de curent electric a ţării, iar capacităţile de transport nu permit importul a mai mult de 10-20% din necesar din România.

De asemenea, Vlad Filat a solicitat autorităţilor implicate în construirea gazoductului Ungheni-Iaşi să respecte toate termenele de realizare a acestui proiect. "Noi avem asigurată finanţarea pentru realizarea acestui proiect şi trebuie să-l finalizăm în termenul stabilit, pentru a ne putea conecta la sistemul european", a declarat premierul.

Anterior s-a anunţat că acest gazoduct ar putea fi construit până la finele anului 2012.

PROMISIUNE Până la sfârşitul acestui an, ar putea fi finalizată construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, susţine premierul Vlad Filat

INCREDIBIL Fără acordul Gazprom-ului Moldova nu poate să se conecteze la reţeaua de gaze a României

De ce România este obligată să construiască conducta de gaze Iaşi-Ungheni

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite