Republica Moldova va primi 80 de milioane de euro pentru interconectarea reţelelor de energie electrică cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123RF
FOTO 123RF

Cabinetul de miniştri a aprobat miercuri, 6 decembrie, iniţierea negocierilor privind proiectul contractului de finanţare între Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) privind interconectarea electrică Republica Moldova - România.

BEI urmează să acorde ţării noastre un împrumut în valoare totală de 80 milioane de euro. Resursele financiare vor fi utilizate pentru construcţia unei staţii back-to-back în Vulcăneşti şi a unei linii de transport de 400 kV între Vulcăneşti şi Chişinău, precum şi pentru extinderea staţiilor de transformare de la Chişinău şi de la Vulcăneşti. 

Astfel, va fi asigurată construcţia şi dezvoltarea infrastructurii necesare pentru interconectarea permanentă a reţelelor de transport de energie electrică din Republica Moldova şi România.

Realizarea proiectului de interconectare a reţelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România va spori nivelul de securitate energetică a ţării noastre, oferindu-i accesul permanent la piaţa regională de energie electrică. Totodată, măsura va asigura preţuri mai bune la energia electrică pentru consumatori.

Costurile totale pentru implementarea proiectului sunt estimate la 270 milioane de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite