Recolta prognozată de grâu este mai mică ca anul trecut

Recolta prognozată de grâu este mai mică ca anul trecut

FOTO Arhivă

Campania de recoltare a culturilor cerealiere de grupa I urmează să înceapă la sfârşitul lunii iunie. Se preconizează obţinerea a 940 de mii de tone de grâu (de toamnă şi de primăvară). Productivitatea la un hectar este estimată la 3,3-3,5 tone/hectar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un răspuns al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare la o solicitare a Agenţiei IPN se menţionează că suprafeţele culturilor cerealiere pentru recolta anului 2017 sunt mai mici comparativ cu anul 2016. Din cauza vremii nefavorabile în toamnă, semănatul culturilor în mare parte s-a efectuat cu întârziere. Totuşi, potrivit autorităţilor, cantitatea preconizată să fie recoltată va permite asigurarea securităţii alimentare a populaţiei.
 
În întreprinderile agricole şi gospodăriile ţărăneşti culturile cerealiere de grupa I şi leguminoasele au fost semănate pe o suprafaţă de 375,67 mii ha. Grâul de toamnă şi de primăvară este semănat pe 268,91 mii ha, orz de toamnă şi de primăvară – 60,17 mii ha, mazăre – 15,55 mii ha şi rapiţă de toamnă şi de primăvară – 29,50 mii de ha.
 
De pe suprafaţa de 60,17 ha orz de toamnă şi de primăvară se preconizează obţinerea a 163 de mii de tone, productivitatea medie la un hectar fiind estimată la 3,59 tone.
 
Suprafaţa de mazăre de 15,0 mii ha este în creştere comparativ cu anul trecut cu 6 mii ha. De pe ea se preconizează obţinerea 40 de mii de tone de boabe.
 
Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în anul 2016 au fost obţinute recolte record la culturile cerealiere de grupa I. Volumul de grâu a constituit 1331 de mii de tone, cu o productivitate medie la un hectar de 3,59 tone.
 
citeste totul despre: