Programul PARE 1+1 se extinde
0Programul pentru atragerea investiţiilor în economia naţională PARE 1+1, care expiră la finele lunii curente, va fi extins până în anul 2021, transmite IPN cu referire la un proiect de decizie propus pentru dezbateri publice.
La componenta II a Programului PARE 1+1 „Instruire şi suport” se prevede optimizarea setului de documente necesare pentru aplicare. Numărul de acte depuse se reduce de la opt la şase. Totodată, selectarea beneficiarilor pentru participare la componenta instruire se va face ţinând cont de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate pentru participare la Program. Din criteriile de eligibilitate se propune excluderea obligaţiei întreprinderilor de a înregistra profit pe parcursul ultimilor trei ani.
În vederea gestionării eficiente a resurselor financiare alocate în cadrul Programului, se propune completarea regulamentului cu un alineat nou: „Costuri/bunuri neeligibile”, care va include 15 categorii de costuri/bunuri care nu vor fi finanţate din banii alocaţi pentru Program.
Cadrul Bugetar pe Termen Mediu pe perioada 2019-2021 şi Strategia sectorială de cheltuieli în domeniul dezvoltării sectorului privat, pentru finanţarea Programului PARE 1+1 pentru anii 2019-2021, prevăd alocarea a 40 milioane de lei anual, care vor permite cofinanţarea a circa 480 de afaceri ale lucrătorilor migranţi şi/sau rude de gradul I ale acestora.
Totodată, de către Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) au fost atrase resurse financiare externe în cadrul Proiectului „Support to SMEs in rural areas” finanţat de către Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, pentru implementarea Programului PARE 1+1, fiind alocate 2,5 mln euro, pentru o perioadă de trei ani (2019-2021).
Astfel, urmare a modificărilor ce vor fi operate de Guvern va fi posibilă cofinanţarea suplementară a circa 500 de afaceri.