Până unde cade leul moldovenesc?
0„Caruselul valutar”, fenomenul în urma căruia un euro a ajuns să coste şi 30 de lei, se poate repeta. Experţii prognozează chiar şi un curs valutar de 40 de lei pentru un dolar în cazul menţinerii instabilităţii şi în lipsa ajutoarelor financiare externe.
Deşi Banca Naţională a Moldovei (BNM) a decis, joi, din nou, majorarea ratei de bază şi a normei rezervelor obligatorii în bănci pentru a întări leul, experţii spun că este un instrument care va avea efect doar pentru o perioadă scurtă de timp. Astfel, economiştii admit că moldovenii ar putea asista, din nou, la fluctuaţii bruşte pe piaţa valutară şi la o prăbuşire fără precedent a leului.
„Caruselul valutar” poate reveni în orice moment
Potrivit expertului din cadrul Centrului „Expert-Grup”, Alexandru Fală, în iarnă a avut loc o acţiune comună a mai multor factori, cum ar fi reducerea remiterilor, exportului, iar importul nu reuşise să se ajusteze. „Nu a fost posibil de captat impactul situaţiei din sectorul bancar, însă foarte mulţi indicatori arată că băncile s-au jucat cu cursul valutar. Mult a contat şi comportamentul populaţiei. O nouă situaţie similară celei din februarie se poate produce în orice moment”, consideră analistul economic.
Alexandru Fală a afirmat că după nivelul critic din iarnă, piaţei valutare i-au trebuit câteva luni ca acum să ajungă la un echilibru. „Există mai multe precondiţii care ar putea duce la deprecierea leului şi mă refer la faptul că noi pierdem ajutoarele din afară. Cursul mediu anual estimat de noi este de 19 lei pentru un dolar. Nu exclud fluctuaţii mai mari. Un factor foarte important care influenţează situaţia de pe piaţa valutară este şi faptul că noi nu avem un guvernator care ar fi credibil şi ar schimba această stare. Mie mi se pare că ieşirile acestuia în public sunt contraproductive şi doar intensifică anumite fenomene negative”, consideră expertul.
Un dolar va ajunge să coste 40 de lei
La rândul său, economistul Gheorghe Costandachi consideră că deciziile luate de BNM reprezintă o acţiune care nu este bine gândită şi va provoca un haos şi o reacţie neadecvată a actorilor de pe piaţa valutară.
„Neapărat leul se va aprecia puţin, însă ulterior panica lansată acum câteva săptămâni va duce la o criză valutară şi la o situaţie mai gravă decât acea pe care am avut-o în iarnă. Pe piaţă, chiar dacă am avut un exces de valută străină, acum acest volum este în scădere. Acum toţi îşi retrag economiile din bănci şi le trasnormă în valută străină, ca urmare a deciziilor anterioare ale BNM. Prin deciziile de astăzi, BNM a mai pus o cărămidă la temelia crizei valutare”, a afirmat expertul economic.
Potrivit lui Gheorghe Costandachi, vom asista la o devalorizare fără precedent a leului, care va ajunge la 40 de lei pentru un dolar. El susţine că băncile vor ajuge rând pe rând sub administraţie specială, fiindcă nu au nicio fereastră deschisă pentru a activa în continuare. „Toate aceste decizii duc la incapacitate de plată în care deja suntem din punct de vedere tehnic. Evoluţiile de pe piaţa valutară vor duce şi la faptul ca R. Moldova să nu-şi poată onora obligaţiunile faţă de instituţiile internaţionale, care se achită în valută”, consideră economistul.
Deciziile BNM ruinează economia
Şi Viorel Gârbu conderă că deciziile BNM de ieri vor ruina economia. „În februarie, am avut o reacţie întârziată a BNM pentru a stăvili această panică pe piaţa valutară, care a mărit rata de bază mai târziu decât trebuia. Acum nu putem compara situaţia cu cea din februarie, fiindcă vedem că BNM este mai hotărâtă, dar acest instrument nu rezolvă situaţia pe termen lung, iar pe termen lung ar urma o depreciere şi mai mare a leului. Cauzele ieftinirii monedei naţionale sunt mai degrabă de ordin psihologic. Agenţii economici cumpără în avans valută, iar creditarea este scumpă”, susţine analistul economic. Viorel Gârbu anticipează că euro şi dolarul se vor scumpi cu 2-3 lei faţă de moneda naţională până la sfârşitul acestui an.