Legea Biroului istoriilor de credit, în lectură finală

Legea Biroului
istoriilor de credit, în lectură finală

FOTO Parlament.md

Parlamentul a votat în lectură finală, cu 74 de voturi, proiectul de modificare şi completare a mai multor acte legislative care se referă la Biroul istoriilor de credit (BIC). Una dintre noutăţi este extinderea listei surselor de formare a istoriei de credit pentru un profil financiar mai amplu al solicitantului de împrumut, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit modificărilor, perioada de prezentare a informaţiilor de către sursele de formare a istoriei de credit a fost micşorată de la şapte la cinci ani. De asemenea, în proiectul de lege au fost incluse un şir de prevederi care vin în apărarea drepturilor şi intereselor consumatorilor, care sunt subiecţi ai istoriilor de credit, cum ar fi: posibilitatea inserării unui mesaj în istoria de credit, la cererea subiectului istoriei de credit, în cazul dezacordului cu informaţia inclusă, precum şi a unui mesaj de alertă în cazul furtului sau pierderii actelor de identitate. În cazul refuzului creditorului de a elibera credit din cauza istoriei negative, subiectul istoriei de credit va putea primi gratuit o copie de pe raportul de credit.
 
Totodată au fost operate modificări la Codul Contravenţional şi Codul Penal ce vizează stabilirea unor sancţiuni pentru nerespectarea de către sursele de formare a istoriei de credit şi de către utilizatorii istoriilor de credit a regulilor stabilite prin lege şi prin actele normative ale CNPF, precum şi pentru neexecutarea prescripţiilor CNPF privind înlăturarea încălcărilor depistate în activitatea acestora.
 
citeste totul despre: