Investiţiile străine directe au atins cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primul trimestru din acest an, intrările nete de capital străin în Republica Moldova au totalizat doar 16,9 milioane de dolari, cu 68% mai puţin decât în lunile ianuarie-martie 2013, anunţă BNM. Cifra reală este de două ori mai mică, dacă se ia în calcul şi fluctuaţia ratei de schimb

Intrările nete de investiţii străine directe (ISD) au constituit în primul trimestru al anului 2014 doar 16,9 milioane de dolari, în scădere cu 68% faţă de rezultatul de 60,6 milioane de dolari în primele trei luni ale anului trecut, se arată într-un raport al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). Este cel mai mic volum de ISD, pentru o astfel de perioadă, din ultimii zece ani.

Străinii mai investesc doar în sistemul bancar

Potrivit BNM, investitorii străini direcţi şi-au majorat participarea în capitalul social cu 42,79 milioane de dolari în valoare netă, dintre care 53% au fost în sectorul bancar. În acelaşi timp, împrumuturile intragrup au înregistrat ieşiri nete în sumă de 17,24 milioane de dolari. În consecinţă, stocul de ISD acumulat la sfârşitul lunii martie a fost evaluat la 3,678 miliarde de dolari sau ceva mai mult de 1.030 de dolari pe cap de locuitor - cel mai scăzut nivel din regiune.

DE CE INVESTITORII OCOLESC MOLDOVA

Economistul Roman Chircă consideră că acest rezultat este unul logic şi se datorează specificului economiei moldoveneşti.

„De fapt, nici până acum în ţara noastră nu dădeau năvală investitorii străini. De vină este faptul că economia Republicii Moldova nu se bazează pe investiţii, ci pe consum. Dacă ar dispărea banii din remitenţe, economia noastră s-ar prăbuşi până la nivelul epocii de piatră“, ne-a declarat expertul.
„Dacă investitorii străini ocolesc ţara noastră, înseamnă că ei găsesc locaţii mai bune în regiune, de exemplu, în România sau Ucraina. Totodată, aceasta este o demonstraţie a faptului cât de deschisă şi de atractivă este economia noastră pentru străini“, a adăugat Roman Chircă. În opinia specialistului, investitorii sunt recitenţi inclusiv din cauza conflictului transnistrean şi a crizei din Ucraina.

PROGNOZE SUMBRE PENTRU 2014

O recentă analiză a Institutului de la Viena pentru Studii Economice Internaţionale (WIIW) arată că situaţia din Ucraina va reduce în acest an cu circa 25% investiţiile străine în cele 21 de state din regiune. Pentru Republica Moldova, prognozele sunt şi mai sumbre şi arată o scădere cu circa 43% a ISD, până la 100 de milioane de euro, din cauza conflictului din Ucraina cu implicarea Rusiei, care compromite creşterea economică şi majorează riscul investiţional în ţările din regiune.

DE UNDE VIN BANII

În distribuţia geografică a capitalului social acumulat, investitorilor din ţările Uniunii Europene le revine o cotă de 52,8%, în creştere cu 0,3 puncte procentuale, datorită investiţiilor provenite din Italia, Germania şi România. Investitorii din ţările CSI deţin o pondere de 11,4 la sută din totalul capitalului social acumulat, iar cei din alte ţări – 35,8%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite