Băncile furate, „cangrena” sectorului bancar. Au înregistrat pierderi de sute de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BNM a prezentat datele privind starea financiară în sectorul bancar FOTO: Adevărul
BNM a prezentat datele privind starea financiară în sectorul bancar FOTO: Adevărul

Cele trei bănci implicate în ilegalităţile de miliarde - Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank - au înregistrat o situaţie finaciară precară, în timp ce restul băncilor activează în limitele valorilor normale. Banca Naţională a Moldovei (BNM) atenţionează asupra faptului că întreg domeniul este afectat de starea în care au ajuns instituţiile furate.

Reprezentanţii BNM comunică despre faptul că întregul sistem bancar continuă să fie afectat de situaţia de la cele trei bănci implicate în furtul de miliarde. În timp ce majoritatea băncilor înregistrează profit, cele trei bănci administrate special au înregistrat pierderi de peste 290 de milioane de lei.

Situaţie financiară precară la băncile furate

Potrivit datelor prezentate de instituţie, activele totale pe sector au însumat 101,1 miliarde de lei, majorându-se comparativ cu finele anului precedent cu 7,26 miliarde de lei sau cu 7,7 la sută. Astfel, băncile, cu excepţia celor administrate special, au înregistrat o creştere a valorii activelor de 6,5 miliarde de lei sau 11 la sută. Totodată, activele celor trei bănci la care a fost instituită administrarea specială s-au majorat cu 678,6 milioane de lei sau cu 2%.

Reprezentanţii BNM mai comunică despre faptul că valoarea capitalului de gradul I a constituit 9,36 miliarde de lei, cu peste 677 milioane de lei sau 7,8 la sută faţă de prima jumătate a anului precedent. „Creşterea capitalului de gradul I a fost determinată de profitul obţinut pe parcursul semestrului I. La situaţia din 30 iunie curent, toate băncile, cu excepţia uneia, au raportat un capital de gradul I corespunzător capitalului minim necesar, adică de 200 milioane de lei”, informează autorităţile.

Băncile furate „îmbolnăvesc” întregul sistem bancar

De asemenea, media suficienţei capitalului ponderat la risc pe sector a constituit 14,7 la sută, în creştere cu 0,8 puncte procentuale comparativ cu finele anului precedent. „Nivelul scăzut al indicatorului menţionat este determinat de înregistrarea de către băncile aflate în administrare specială a indicatorului suficienţei capitalului ponderat la risc de 3,2 la sută şi, respectiv, 2,2 la sută, fiind sub limita minimă admisibilă de 16 la sută, în timp ce media la celelalte este de 23,7 la sută”, precizează BNM.

Soldul creditelor neperformante s-a majorat cu 1,38 miliarde de lei sau cu 29 %, constituind 6,1 miliarde de lei, iar ponderea creditelor neperformante în totalul creditelor a sporit cu 2,7 puncte procentuale faţă de finele anului precedent, constituind 14,4 la sută. Ponderea creditelor neperformante nete în capitalul normativ total s-a majorat cu 1,9%, constituind 16,2 %. „Ponderea creditelor neperformante în totalul creditelor la cele 11 bănci a constituit 9,5 la sută, iar cota împrumuturilor neperformante în totalul creditelor la cele trei bănci aflate în administrare specială a constituit 60,3 la sută, fiind în creştere comparativ cu finele anului precedent cu 19,6%. Respectiv, indicatorul celor trei bănci aflate în administrare specială a influenţat negativ indicatorul pe sectorul bancar”, se menţionează în comunicatul emis.

Pierderi esenţiale la Banca de Economii

De asemenea, profitul în sectorul bancar a însumat 605,4 milioane de lei, cu 30 la sută mai mare datorită majorării veniturilor neaferente dobânzilor cu 130,7 la sută şi a veniturilor din dobânzi cu 22,3 la sută. Astfel, în timp ce profitul celorlalte instituţii bancare a consituit 895,8 milioane de lei, băncile implicate în furtul miliardului au înregistrat pierderi în mărime de 290,3 milioane de lei cauzate de pierderile înregistrate la Banca de Economii în mărime de 166,8 milioane de lei şi la Banca Socială - de 135,6 milioane de lei.

Şi valoarea indicatorului lichidităţii pe termen lung a fost diferit în cazul băncilor implicate în ilegalităţi şi restul insituţiilor bancare. Astfel, acest indicator în sector a constituit 1,6. La Banca Socială coeficientul lichidităţii pe termen lung este de 34,2, limita maximă admisibilă fiind mai mare sau egal cu 1. La majoritatea băncilor însă acesta este de 0,7%. Lichiditatea curentă a băncilor administrate special este mult sub limita admisibilă de 20 la sută. Astfel, în timp ce acest indicator în sectorul bancar este de 27,1%, la Banca Socială este de 3,2 la sută,  Banca de Economii - 8,8 la sută şi Unibank - 6,3 la sută, iar la restul băncilor este de 38,1 la sută.

BNM a instituit administrare specială la cele trei bănci în noiembrie 2014. Ulterior, alte trei bănci – Victoribank, Moldindconbank şi Moldova Agroindbank – au fost trecute sub supraveghere specială.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite