ZIUA COPIILOR: Se întrec în invenţii şi se visează savanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii inventatori Vasile Andrieş (stânga) şi Cristian Melniciuc îşi demonstrează proiectul şi trofeul
Tinerii inventatori Vasile Andrieş (stânga) şi Cristian Melniciuc îşi demonstrează proiectul şi trofeul

Pastă naturală de înălbit dinţii, îngrăşăminte agricole pe bază de ciuperci sau aparate de interceptat vecinii. Sunt doar câteva dintre inovaţiile create de elevii Liceului Academiei de Ştiinţe. Printre cei mai ingenioşi liceeni se numără Cristian Melniciuc și Vasile Andrieș, care au elaborat o instalaţie ce combină energia eoliană cu cea solară.

Cristian Melniciuc învaţă în clasa a X-a la Liceul Academiei de Ştiinţe, iar prietenul său Vasile Andrieş absolveşte a XII-a. Îngrijoraţi de starea mediului ambiant şi de consumul iraţional de resurse energetice, băieţii au inventat o instalaţie ce produce curent electric folosind forţa vântului şi lumina soarelui. Proiectul „Green Energy" (energia verde) ar urma să alimenteze întreg liceul cu electricitate.

MIZĂ PE ENERGIA VERDE

O adevarată staţie eoliană deja funcţionează în curtea instituţiei şi produce energie suficientă pentru alimentarea laptopurilor, a telefoanelor şi altor aparate. „Ne-am gândit s-o perfecţionăm, combinând-o cu o instalaţie de energie solară, pentru a obţine un randament mai mare", spune Cristian.

A lucrat la acest proiect împreună cu Vasile timp de trei luni şi speră ca acesta nu va rămâne doar la faza de machetă. „Fiecare poate folosi energia verde, este suficient să instaleze pe acoperiş câteva panouri solare de 4-5 metri, care vor asigura în totalitate necesităţile de electricitate ale gospodăriei. Energia verde este regenerabilă, curată, astfel consumatorii ar putea beneficia de independenţă energetică şi ar reduce plata pentru facturi", este convins Vasile.

PREMIU DE 2.000 DE LEI

Proiectul „Green Energy" le-a adus autorilor locul doi şi un premiu de 2.000 de lei la Concursul naţional „Cel mai bun elev inovator". „Nu ne-am aşteptat la o apreciere atât de mare. Am lucrat în odaia de cămin şi am realizat acest proiect mai mult din plăcere şi entuziasm", au menţionat tinerii inventatori. Ambii ne-au mărturisit că vor să urmeze faculăţi de ştiinţe exacte, cel mai probabil peste hotare, şi să continue munca de cercetare. Au mai multe idei, dar le ţin în mare taină, pentru că se tem să le fure cineva.

Galina Filip, directoarea liceului, are doar cuvinte de laudă pentru discipolii săi. „Pe lângă orele de curs, tinerii sunt implicaţi în diferite proiecte şi cercuri, iar începând cu clasa a X-a fiecare elev are o teză de cercetare la care munceşte împreună cu un coordonator ştiinţific", a spus directoarea.

Surorile Balaban, pe scena gimnaziului

Am vrea să ne audă şi mama

Surorile Dorina şi Nina Balaban învaţă de nouă ani la şcoala-internat din Leova. Au ajuns la orfelinat pentru că părinţii, foarte bolnavi, nu au bani să le întreţină. Fetele şi-au găsit alinare în artă, „molipsindu-se" de la sora mai mare, Aliona, care acum e profesoară de coregrafie.

„Dansul şi muzica sunt viaţa mea", spune Nina. A participat la diverse concursuri cu piese din repertoriul artiştilor moldoveni. La Sankt Petersburg, unde a interpretat melodia „Roata morii", a luat premiul trei. De la fiecare competiţie se întoarce cu multe impresii. „De fiecare dată când ocup un loc de frunte sunt foarte fericită", ne mărturiseşte fata. Fiind absolventă a clasei a IX-a, îşi doreşte să-şi continue studiile la Colegiul de coregrafie din Chişinău. „Vreau să ajung profesoară de dans sau actriţă de teatru", ne dezvăluit Nina. Şi mai vrea să-şi ajute părinţii, să aibă o viaţă mai bună.

Sora mai mică, Dorina, este pasionată de croşetat, încă de pe când era o mogâldeaţă de la grădiniţă. Croşetează feţe de masă, jucării, hăinuţe. Şi-a expus creaţiile la diverse concursuri, unde a ocupat locuri premiante. Îşi vinde lucrările la iarmaroacele organizate în centrul oraşului, iar din banii câştigaţi îşi cumpăra aţă. Cel mai mult ţine la un coşuleţ croşetat din fire albe şi galbene, decorat cu flori. Dorina ne povesteşte că i-a luat puţin timp să-l facă. „Albul este culoarea care nu lipseşte niciodată din lucrările mele", mai spune fata.

ELEVE DE NOTA ZECE

Aglaia Tomilin, asistent social şi educator la gimnaziul-internat, spune că cele două surori sunt faima şcolii. „Învaţă bine şi fac totul cu mult suflet. Păcat că nu pot creşte în familie. Părinţii au făcut tot posibilul pentru a le da educaţie, dar nu pot face mai mult", le laudă educatoarea. De ziua copiilor, Nina şi Dorina au o dorinţă: „De ne-ar putea auzi mama cum cântăm pe scena şcolii..."

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite