Viceministrul Tineretului și Sportului, Octavian Bodișteanu a venit la masa ”Adevărul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deși a fost numit în funcție de viceministru al Tineretului și Sportului doar în urmă cu două săptămâni, ex-luptătorul Octavian Bodișteanu și-a întrat deja „în pâine" și vrea să revoluționeze sportul autohton.

Provenit dintr-o dinastie sportivă, noul edil al sportului autohton a acordat cu amabilitate un interviu pentru „Adevărul" în care și-a expus viziunile cu referire la problemele stringente din sport.

Adevărul: Nici nu ați reușit să vă acomodați cu biroul de la Ministerul Tineretului și Sportului că ați și plecat prin localitățile republicii...
Octavian Bodișteanu: Sunt foarte multe activități care pot fi făcute în birouri însă fără a cunoaște problemele entuziaștilor sportului din teritoriu noi nu am putea progresa în domeniu. Am avut o deplasare în nordul republicii, acolo unde, în ultimii ani se „nasc" cei mai talentați pugiliști. Este vorba despre satul Grimăncăuți, raionul Briceni, unde antrenorul emerit Petru Caduc a creat un veritabil centru de box. Mai mult, ași spune chiar că e vorba despre un tandem de antrenori, or în foarte multe activități, antrenorul este ajutat în mod practic de soția sa.

Ați aflat care este cheia succesului în activitatea lui Petru Caduc?
Este vorba despre o selecție profesionistă. În afară de lotul de bază care este cel mai bun din republică, deoarece au avut șapte învingători la ultimul campionat național, Petru Caduc lucrează cu un grup mare de copii de diferite vârste. El se deplasează prin satele din vecinătate, selectează copii și îi aduce la Grimăncăuți. De asemenea sunt părinți care singuri își prezintă odraslele la centrul pugilistic. Puștii care rezistă la antrenamentele lui Petru Caduc sunt în continuare monitorizați, iar ceilalți renunță.

Amatorii sportului vă cunosc ca un luptător iscusit. Cunoaștem că la Călărași există un puternic centru specializat în lupte libere, asemănător cu școala pugilistică din Grimăncăuți...
Am cele mai bune impresii atât despre centrul sportiv din această localitate codreană, dar și despre diriguitorul luptelor de acolo, antrenorul emerit Constantin Cobâlean și evenimentele sportive pe care le organizează. Anume la Călărași am obținut primul meu trofeu din cariera sportivă. Așa s-a întâmplat că competiția „Cupa Călărașilor" a coincis cu ziua mamei mele. Pentru titlul de învingător nu am primit vreo medalie de aur, ci un suvenir „Punguța cu doi bani", pe care seara l-am dăruit mamei, care a fost plăcut surprinsă. Anume datorită unor asemenea oameni, cum sunt Caduc, Cobâleanu și alți câțiva entuuziaști, pepiniera sportului autohton se menține la un nivel acceptabil.

De finanțare vor beneficia toate probele de sport

Am intrat într-un an foarte important pentru sportul autohton. În pofida unui buget auster de care dispune ministerul de resort, sportivii moldoveni încep lupta pentru cotele de participare la Jocurile Olimpice-2012!
Prima mea activitate în noua funcție a fost convocarea reprezentanților celor cinci federații de sporturi strategice, pe care mizăm plenar în perioada preolimpică care urmează. Este vorba despre luptele (greco-romane și libere), judo, box și atletism și haltere. I-am invitat la diferite ore și întâlnirile consultative au durat de dimineața și până seara. În discuții am trasat cele mai stringente probleme. Ulterior am avut un dialog similar cu toți directorii de școli sportive. Am făcut o mapă în care sunt bine indicate și structurate toate problemele cu care ne confruntăm și care necesită o soluționare urgentă. Desigur, problema financiară este în capul mesei însă sunt activități care pot fi realizate și fără mari investiții. Dacă vrem să ridicăm „din genunchi" sportul din Moldova, este necesar să fim mai devotați acestei activități.

Proiectul programului competițional 2011 care urmează să fie aprobat de ministerul de profil include 107 pagini de competiții, cantonamente, deplasări. Cum intenționează autoritățile să asigure o finanțare adecvată pentru organizarea acestor evenimente?
Unul din principiile pe care se bazează instituția pe care o reprezint este obiectivitatea și nu intenționăm să favorizăm un gen sau altul de sport. Ne vom strădui ca finanțarea din 2011, dacă nu va fi mai bună decât în anul trecut, să fie în aceleași proporții. Din primele ședințe de guvern am înțeles că prim-ministrul Vlad Filat este un aprig susținător al sportului și sunt convins că vom avea toată susținerea lui.

Atleții care nu respectă simbolurile statului vor fi excluși din loturile naționale

Ce poate întreprinde statul pentru sportirea imaginii pozitive a sportivilor din republică?
În toate statele care se respectă, inclusiv cele vecine precum România, Ucraina, Rusia, Bulgaria și multe altele sportivul conștientizează că reprezintă imaginea statului. Noi suntem obligați, de la primii pași ai copilului în sala de antrenamente, să-i insuflăm viitorului campion că a fi sportiv este în vogă. Și cum spune antrenorul meu, cunoscutul Nicolae Oriol „sportiv tu poți să nu devii, dar Om să fii ești dator". Statutul sportivului, și implicit al sportului în societate, poate spori doar dacă vom deveni exemplu pentru colegi, părinți, prieteni.

Naturalizarea sportivilor din străinătate a generat în permanență controverse în societate...
Eu sunt de părere că Moldova trebuie să mizeze pe produsele propriei pepiniere. Nu neg faptul că cel mai bun rezultat la Jocurile Olimpice de iarnă ni l-a asigurat rusoaica Natalia Levcenkova. În 1994 l-am invitat la selecționată pe cecenul Lukman Djabrailov care imediat a adus și o medalie de aur de la Mondiale pentru Moldova. Însă, repet, trebuie să punem accentul pe sportivii autohtoni.

De aproape 20 de ani atleții din stânga Nistrului sunt practic izolați de sistemul sportiv moldovenesc, dar în același timp obțin rezultate performante și reprezintă destoinic republica noastră la diverse competiții internaționale. Cum intenționați să consolidați relațiile dintre cele două maluri?
Nu putem să nu recunoaștem că divergențele politice nu au perturbat definitiv procesul competiționale pe un mal sau altul a Nistrului și noi vom continua acest proces. La fel vom acorda toată asistența necesară sportivilor din zona nistreană. Însă vreau să remarc existența unor divergențe de alt gen. Un sportiv care reprezintă statul nostru pe cele mai prestigioase arene din lume este obligat să poarte respect statului imaginea care o promovează. Fie că este din Tiraspol, Comrat, Bălți sau Chișinău, atletul care face parte din lotul național trebuie să respecte drapelul, imnul și stema Moldovei. În caz contrar, el nu are dreptul să ne reprezinte.

Sportul local trebuie revigorat

Viceministrul tineretului și sportului, Octavian Bodișteanu consideră că situația dezastruoasă în sportul din provincie poate provoca un deficit de atleți care se va resimți în activitatea competițională din anii viitori.
„Este binecunoscut faptul că foarte mulți campioni și premianți ai competițiilor internaționale de anvergură sunt născuți la sat. Majoritatea dintre ei au făcut cunoștință cu primele procedee de luptă, primele lovituri spre poarta de fotbal sau au participat la primele curse atletice anume în școlile din provincie, ghidați de profesorii de sport", a spus oficialul.

Adevărul: Cum apreciați starea actuală a culturii fizice din sate și centre raionale?
Octavian Bodișteanu: Este dezastruoasă și e alarmantă pentru întreaga societate. Or,lecțiile de sport nu nasc doar sportivi, ci, în primul rând, o populație sănătoasă. Sălile de sport sunt într-o stare sub orice critică, iar orele de cultură fizică au devenit o povară pentru majoritatea elevilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite