Un om de afaceri din Republica Moldova va investi 85 milioane de euro într-o vinărie din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania „Igristîie vina" din Sankt Petersburg, controlată de moldoveanul Vasile Drăgan, va construi o fabrică de 155 de milioane de sticle de şampanie, vin şi coniac, dublu faţă de actualele capacităţi.

Unul dintre cei mai mari producători de vinuri spumante din Rusia, compania „Igristîie vina", va construi o nouă fabrică, amplasată în afara oraşului Sankt Petersburg. Valoarea investiţiei este de 85 de milioane de euro, iar noua întreprindere va avea o capacitate anuală de producţie de 100 de milioane de sticle de şampanie, 40 de milioane de sticle de vin şi 15 milioane de sticle de coniac, dublu faţă de capacităţile actualei fabrici, anunţă portalul specializat www.alconews.ru.

Extinderea capacităţilor de producere

Aceasta ar fi cea mai mare investiţie a unui moldovean în sectorul vinicol peste hotare, susţin experţii.
Vasile Dragan, preşedintele companiei „Igristîie vina", a declarat pentru „Adevărul" că actuala fabrică, aflată în centrul fostei capitale a Rusiei, „nu are suficiente capacităţi de producere şi deja nu mai era în stare să asigure cererea de pe piaţă pentru producţia sa".

Totodată, omul de afaceri remarcă şi faptul că posibilităţile de extindere erau limitate din cauza lipsei spaţiului în zonă. „Aşa că am decis să construim o nouă fabrică în afara oraşului Sankt Petersburg, cu o capacitate de producţie de două ori mai mare", a precizat omul de afaceri. Construcţia va începe cel mai probabil în primăvara anului 2012 şi va fi finalizată în trei ani.
Cota deţinută de compania „Igristîie vina" pe piaţa rusească de vinuri spumante este de circa 20%.

Pe locul vechii fabrici se preconizează crearea unei zone turistice. Potrivit lui Vasile Dragan, pe terenul fabricii există 7,5 mii de metri pătraţi de beciuri, unde pot fi organizate săli de degustare a vinurilor şi coniacurilor, restaurante şi chiar un hotel.
Terenul din centrul Sankt Petersburgului este râvnit şi de dezvoltatorii imobiliari. Or, conform unor studii de specialitate, în locul vinăriei, cu investiţii de 200-250 de milioane de dolari, ar putea fi construite clădiri pentru oficii cu o suprafaţă de circa 100.000 pătraţi.

„O premieră în domeniu"

Alex Oprunenco, director de programe la Expert-Grup, apreciază investiţia planificată de Vasile Dragan ca pe o „premieră în domeniu". Totodată, expertul spune că intenţia omului de afaceri este una absolut logică, „în condiţiile în care producătorii moldoveni de vinuri depind de deciziile lui Ghenadi Onişcenko".

Potrivit lui Alex Oprunenco, „Rusia este una dintre trei cele mai atractive pieţe de vinuri din lume şi ar fi un păcat ca oamenii de afaceri din ţara noastră să nu exploateze posibilităţile ce le oferă aceasta".

Şi Viorel Chivriga, economist în cadrul Institutului IDIS „Viitorul", califică investiţiile omului de afaceri moldovean ca pe ceva „extraordinar", iar intenţia de creare a unui concern vinicol în care să fie incluse cinci vinării din Republica Moldova, dar şi fabrici de vinuri din Rusia, ca pe o posibilitate de a face faţă concurenţei acerbe de pe piaţa rusească a băuturilor alcoolice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite