Un bărbat riscă şase ani de închisoare, fiind acuzat că a extorcat 10.000 de euro pentru urgentarea acordării cetăţeniei române

Un bărbat riscă şase ani de închisoare, fiind acuzat că a extorcat 10.000 de euro pentru urgentarea acordării cetăţeniei române

FOTO Arhivă

Un bărbat din Ştefan Vodă riscă până la şase ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Acesta ar fi extorcat 10.000 de euro, susţinând că poate influenţa urgentarea acordării cetăţeniei române. Infracţiunea a fost curmată, însă, de ofiţerii DGT Sud a CNA şi de procurorii anticorupţie, care l-au reţinut în flagrant delict pe suspect.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit denunţătorului, bărbatul, împreună cu un intermediar, ar fi pretins că au influenţă asupra unor persoane publice din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie din România, în vederea înregistrării urgente a dosarului de redobândire. Pentru suma de 10 000 de euro, suspectul ar fi promis să acumuleze setul de acte necesare pentru dosar, chiar dacă solicitantul de cetăţenie nu întrunea toate condiţiile. Totodată, acesta asigura obţinerea ulterioară în termeni restrânşi a paşaportului român. 
 
Urmare a măsurilor speciale de investigaţie şi acţiunilor de urmărire penală, reţinerea în flagrant delict a avut loc într-un centru comercial din capitală. În rezultatul percheziţiei corporale, prima tranşă de 1000 de euro transmişi sub controlul CNA au fost predaţi benevol de către suspect. Banii erau ascunşi în copiile xeroxate ale unor certificate de naştere din buzunarul pantalonilor bărbatului. Acesta a fost recunoscut în calitate de bănuit şi reţinut pe un termen de 72 de ore.
 
Au fost întreprinse acţiuni în vederea documentării activităţii infracţionale a suspectului. O cauză penală a fost pornită pe acest caz în temeiul art. 326 al. (2) lit. b) şi c) Cod Penal al Republicii Moldova.
 
Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 6 ani sau amendă în mărime de până la 4.000 de unităţi convenţionale - echivalentul sumei de 200 000 de lei. 
Conducerea urmăririi penale este în gestiunea Procuraturii Anticorupţie. 
 
citeste totul despre: