Un afacerist din Republica Moldova este capul unei reţele de trafic de ţigări în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veaceslav Hariton a fost reţinut pentru 29 de zile, fiind suspectat de evaziune fiscală şi contrabandă cu ţigări. FOTO: ODNOKLASSNIKI
Veaceslav Hariton a fost reţinut pentru 29 de zile, fiind suspectat de evaziune fiscală şi contrabandă cu ţigări. FOTO: ODNOKLASSNIKI

Afaceristul Veaceslav Hariton este acuzat că a înfiinţat fabrici de contrafacere a ţigaretelor. Printre partenerii săi de business se numără Efim Podval, supranumit „regele bordelurilor“ din România.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară şi cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii, au destructurat zilele trecute un grup infracţional organizat transfrontalier, constituit din cetăţeni români, moldoveni şi iordanieni, specializat în evaziune fiscală şi contrabandă cu ţigări.

Potrivit anchetatorilor, liderul grupării, Veaceslav Hariton, cetăţean moldovean, a organizat introducerea în România „a unor utilaje specifice pentru fabricarea şi ambalarea ţigaretelor, a materiilor prime aferente procesului de producţie (tutun vrac şi foiţe de ţigarete) şi a forţei de muncă (cu prioritate cetăţeni moldoveni săraci) şi a înfiinţat în diverse locaţii linii ilegale de producţie a ţigaretelor contrafăcute“, precizează DIICOT într-un comunicat de presă.

Reţeaua a reuşit să pună în funcţiune, în judeţul Braşov şi la Mizil, judeţul Prahova, două fabrici clandestine de producere a  ţigaretelor contrafăcute, iar prejudiciul estimat se ridică la 190.000 de euro. Potrivit DIICOT, activitatea grupului infracţional a fost sprijinită şi de către Raed Dahabreh, consulul onorific al Regatului Iordaniei la Braşov, care a fost reţinut în momentul în care ar fi încercat să părăsească teritoriul României, prin Aeroportul Otopeni.

Curtea de Apel Braşov a dispus arestarea preventivă a trei persoane dintre cele şase care ar face parte din reţea, inclusiv a moldoveanului Veaceslav Hariton. Din imaginile difuzate de DIICOT rezultă că la Braşov erau produse ţigări Jin Ling, ale căror ambalaje seamănă leit cu ţigările Camel, iar pe acestea erau aplicate timbre de acciz din Republica Moldova. Astfel de ţigări se produc şi la Chişinău, de către Tutun-CTC.
Schema de acţiune a reţelei seamănă izbitor cu alte câteva cazuri de pe teritoriul României, precum cele contracarate anterior la Constanţa, Bacău sau Vaslui, unde au fost descoperite fabrici clandestine şi reţele transfrontaliere.

Afacerist

FOTO: Hariton alături de celebrul actor Steven Seagal şi miliardarul Gabriel Stati.

Afaceri cu „regele bordelurilor“

Din datele oficiale din Registrul Comerţului rezultă că Veaceslav Hariton a avut în România afaceri şi cu Efim Podval, zis Fima, cunoscut şi ca „regele bordelurilor“ din România, şi care a fost condamnat anul trecut la un an şi două luni de închisoare pentru „proxenetism în formă continuată“. Astfel, în anul 2006, Hariton l-a înlocuit pe Fima în funcţia de director al firmei Olga Plus din Bucureşti, al cărei fondator era chiar Podval. Hariton are afaceri în România şi împreună cu moldoveanul Petre Gogu, cu care a fondat firma Bidsnapes International. Ultimul este originar din Căuşeni şi apare şi ca partener de afaceri al lui Nicolae Popov, un alt afacerist basarabean, implicat în scheme dubioase la Vaslui.

La finele anului 2009, într-un TIR ce a intrat din Republica Moldova în România, care oficial transporta sticlă de geam pentru firma Deep Forage SRL din Vaslui, au fost descoperite 150.000 de pachete de ţigarete de contrabandă. Firma era înregistrată pe numele altui basarabean, Vasili Karadjov, care era şoferul lui Nicolae Popov.

Fabrică de tutun şi la Căuşeni

Petre Gogu şi Veaceslav Hariton ar putea avea legătură şi cu cazul din 5 ianuarie 2013, când vameşii moldoveni de la punctul de trecere Leuşeni-Albiţa au descoperit peste 200.000 de pachete de ţigări camuflate într-un camion care, oficial, transporta plăci de beton din Ucraina în Ungaria. Veaceslav Balacci, fost colaborator vamal, iar în prezent preşedinte al Organizaţiei Realitate şi Adevăr, susţine că o parte din ţigările respective ar proveni de la o fabrică din Căuşeni proprietate a Imperial-Unit SRL, lucru confirmat şi de imaginile difuzate de Serviciul Vamal, în care pe cutiile de ţigări apare denumirea firmei. Potrivit lui Balacci, firma îi aparţine lui Petru Gogu, care, după „revenirea din alte ţări ar fi băgat în sperieţi tot raionul Căuşeni“.

Am încercat să luăm legătură cu administratorul firmei, Marin Gogu, dar la două numere de contact pe care le-am găsit nu a răspuns nimeni. De ancheta acestui caz se ocupă Procuratura raionului Hânceşti. Remus Moroz, procurorul raionului, ne-a declarat doar că pe acest caz a fost pornit un dosar penal pe faptul contrabandei, în cadrul căruia apar numele a câtorva persoane, fără a preciza despre cine e vorba. ;

Cât costă o fabrică ilegală

Cazul unor fabrici ilegale de ţigări din comuna Mihail Kogălniceanu, Constanţa, arată că investiţia într-o astfel de „afacere“ este de ordinul sutelor de mii de euro. Expertizele au stabilit că utilajele din cele două fabrici, o hală şi, respectiv, o fermă părăsite, fuseseră importate din Republica Moldova şi valorau 30.000 de euro fiecare. La aceasta se adaugă 400.000 de euro, costul materiei prime importate din Bulgaria, Brazilia şi Italia. Hârtia de ambalat şi timbrele furnizate din Republica Moldova au costat alte circa 100.000 euro. Prejudiciul cauzat a fost estimat la 2,76 milioane de euro pentru ţigările fabricate şi vândute fără să fie plătite accize şi alte taxe la stat.

100 de milioane de euro pe an. Este valoarea prejudiciilor provocate bugetului României de contrabanda cu ţigări din Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite