Umblăm prin gropi pentru că n-a fost votat bugetul
0
Realizarea mai multori lucrări de reabilitare a infrastructurii municipale din Chişinău ar putea întârzia din cauza neaprobării bugetului.
Neaprobarea bugetului municipal creează dificultăţi la finanţarea mai multor activităţi, inclusiv duce la întârzierea plăţilor pentru lucrările de proiectare a reabilitării infrastructurii din zona centrală a Chişinăului.
Primăria nu poate achita nici măcar trei milioane de lei pe care îi datorează Institutului Chişinăuproiect.
„Din această cauză avem o întârziere deja de şase săptămâni, ceea ce ar putea duce la tergiversarea procesului de organizare a licitaţiilor pentru reabilitarea străzilor centrale, planificată pentru lunile mai-iunie. Totodată, subdiviziunile responsabile trebuie să înceapă cât mai repede lucrările la reţelele tehnice“, a anunţat Adrian Boldurescu, şeful Direcţiei Transport şi Căi de Comunicaţii din cadrul Primăriei Capitalei.
Reabilitarea arterei centrale întârzie
E vorba de lucrări în cadrul unui proiect de 33 de milioane de euro, finanţat de Banca Europeană pentru Recontrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii, destinat reabilitării infrastructurii de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt şi alte câteva străzi adiacente.
O parte din lucrări urmează să fie finanţate din bugetul întreprinderilor municipale. Astfel, Apă-Canal ar urma să cheltuiască circa 15 milioane de lei pentru reparaţia apeductelor de pe artera principală a Capitalei, a anunţat Vitalie Midari, director-adjunct al întreprinderii. Totodată, Midari a precizat că Apă-Canal nu ar avea bani prevăzuţi pentru asemenea lucrări.
Investiţiile capitale, sub semnul întrebării
„Este foarte complicat. Dacă în ceea ce priveşte finanţarea lucrărilor curente ne descurcăm, atunci cu investiţiile capitale e mai dificil“, a precizat Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului.
Potrivit edilului, tergiversarea adoptării bugetului va duce şi la amânarea nu doar a lucrărilor de reabilitare capitală a străzilor, dar şi a celor de modernizare a troleibuzelor, la desfăşurarea cu întârziere a licitaţiilor pentru reparaţia şcolilor, apeductelor şi a altor obiective de infrastructură.
Proiectul bugetului municipal pentru 2013 prevede alocarea a peste 215 milioane de lei pentru diverse lucrări de reparaţie capitală. Astfel, pentru reabilitarea străzii Alecu Russo sunt prevăzute 50,4 milioane de lei, iar pentru finanţarea lucrărilor de asamblare a troleibuzelor au fost planificate 46,5 milioane de lei.
Alte circa 107 milioane vor veni din surse externe, inclusiv 64 de milioane de lei de la Corporaţia Financiară Internaţională, pentru reabilitarea apeductelor şi sistemelor de canalizare.