Schimb de experiență moldo-turcă în domeniul e-Guvernării (P)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul e-Guvernare va fi implementat în curând, în Republica Moldova
Sistemul e-Guvernare va fi implementat în curând, în Republica Moldova

Consilieri pentru e-Guvernare pe lângă Oficiul Primului-Ministru al Turciei au prezentat istorii de succes în implementarea inițiativelor de e-Guvernare în ţara lor, Consiliului Coordonatorilor pentru e-Transformare din Republica Moldova. Schimbul de experiență a avut loc în cadrul unui seminar organizat de Centrul de Guvernare Electronică.

Experții Ramazan Altinok și Ertugrul Akin, membri ai grupului de consilieri în e-Guvernare pe lângă Oficiul Primului-ministru al Turciei, au făcut cunoscut modul în care funcționează serviciile electronice (e-Serviciile) în ţara lor, impactul acestora asupra cetăţenilor, dar şi a statului.

"Implementarea proiectelor de e-Guvernare este atât în beneficiul statului, cât și al cetățeanului de rând. În primul rând, serviciile digitale generează reduceri considerabile de cheltuieli. Un exemplu elocvent îl reprezintă proiectul "e-Vehicul", un program prin care se gestionează informații despre toate etapele de posesie a unui autovehicul. Conform cercetărilor experţilor, acest serviciu electronic a economisit un miliard de dolari americani în ţara noastră. În al doilea rând, e-serviciile eficientizează la maximum timpul cetățeanului și al funcționarului. Cetățeanul nu mai trebuie să stea la cozi pentru a obține informații, iar funcționarii de stat nu mai operează cu documente pe hârtie. Nu în ultimul rând, este important și impactul social: Guvernul oferă servicii prin Internet, ceea ce face posibilă comunicarea directă cu cetățenii. Astfel, e-Guvernarea construieşte un model ideal de prestare a serviciilor de către instituţiile statului", a declarat Dr. Ramazan Altinok, Șeful Echipei de Consilieri în e-Guvernare pe lângă Oficilul Primului-ministru al Turciei.

Coordonatoarea pe Cunoștințe și Instruire a Centrului de Guvernare Electronică, Margareta Petrușevschi, spune că exemplul Turciei, unde timp de 10 ani au fost implementate peste 300 de proiecte de e-Guvernare, este un model optimist şi demn de urmat.

"Atelierele de lucru sunt organizate pentru consolidarea nivelului de pregătire a coordonatorilor pentru e-Transformare din cadrul instituţiilor guvernamentale, precum și în scopul schimbului de experiență și prezentării celor mai bune practici din domeniu. Experienţa altor state în care e-Guvernarea este la o etapă deja avansată ne inspiră şi suntem ferm convinşi că transpunerea acestor practici în Republica Moldova va aduce aceleaşi beneficii considerabile atât cetăţeanului de rând, cât şi statului", precizează Petrușevschi.

Seminarul a fost găzduit de Oficiul Băncii Mondiale din Chișinău și face parte din seria activităţilor de pregătire şi calificare a coordonatorilor pentru e-Transformare din cadrul instituțiilor guvernamentale ale Republicii Moldova.

Până în prezent, au fost organizate seminarii și ateliere de lucru cu experți din SUA, Austria, Estonia, Suedia, Belgia, Singapore și Coreea de Sud și India.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite