Rusia se pregăteşte de un război cibernetic cu SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia se pregăteşte să reziste în faţa a ceea ce percepe drept ameninţări cibernetice venite din partea Statelor Unite, încercând în acest sens să adopte un cod internaţional de conduită în spaţiul virtual.

Mai mulţi experţi intervievaţi de agenţia TASS sunt de părere că Rusia trebuie să elaboreze tehnologii informaţionale de ofensivă simetrice cu cele existente în Statele Unite. Ideile au fost lansate după ce revista germană Der Spiegel a publicat un alt articol cu informaţii acordate de fostul angajat al Agenţiei Naţionale de Securitate al SUA (NSA), Edward Snowden.

Roboţii NSA

Potrivit fostului angajat al serviciilor secrete americane, NSA dezvoltă şi răspândeşte programe informatice capabile să destabilizeze infrastructurile esenţiale ale potenţialilor inamici, cum ar fi băncile, reţelele de energie electrică şi canalizare, instalaţii industriale şi aeroporturi. Sistemele de control ale forţelor armate constituie ţinta principală a acestor programe. Revista Der Spiegel spune că până la 40.000 de angajaţi al NSA sunt implicaţi în spionaj şi în războaie virtuale. În 2013, cheltuielile globale ale agenţiei de software legate de spaţiul cibernetic au depăşit un miliard de dolari.

"Am învăţat să nu dăm atenţie detaliilor din ceea ce Edward Snowden a declarat pentru revista Der Spiegel. Specialiştii au fost mult timp familiarizaţi cu tehnicile folosite de hackeri pe care Snowden le descrie ca fiind un mod firesc de dezvoltare a tehnologiilor informaţionale. Ceea ce face fundamentale informaţiile oferite de Snowden reprezintă faptul că Statele Unite, conştiente de supremaţia lor, nu se deranjează să respecte tratatele internaţionale privind securitatea în spaţiul cibernetic" a declarat pentru agenţia TASS directorul adjunct al Academiei Ruse de Ştiinte, generalul maior Pavel Zolotariov.

Standard rusesc pentru internet

"Rusia trebuie să intensifice adoptarea standardelor internaţionale de comportament în spaţiul cibernetic. Rusia şi partenerul său, Organizaţia de Cooperare de la Shanghai a realizat cea mai recentă încercare de a convinge celelalte ţări că un cod de conduită în spaţiul virtual este o necesitate vitală, lansând o versiune actualizată a unui cod de securitate informaţională internaţională, în cadrul Naţiunilor Unite”, a mai menţionat Zolotariov.

"Dacă într-adevăr ne dorim să obţinem încheierea unui tratat internaţional, Rusia ar trebui să obţină capacităţi identice cu cele aflate la dispoziţia SUA în dezvoltarea tehnologiilor ofensive în reţele. Răspunsul Rusiei trebuie să fie echivalent cu al SUA", a spus analistul. "În ceea ce priveşte vulnerabilitatea sistemelor de control al forţelor nucleare ale Rusiei faţă de atacurile cibernetice din SUA, noi mereu am dezvoltat aceste sisteme astfel ca ele să fie autonome. În acest context, puterea reţelelor de aprovizionare cu energie este vulnerabilă, iar noi ar trebui să ne gândim la modalităţi de protecţie a lor”, a spus Zolotariov."Eu cred că potenţialul cibernetic al Statelor Unite este mai degrabă un potenţial de presiuni politice asupra Rusiei. Excludem o situaţie în care aceste ameninţări ar pute fi puse în practică", a mai menţionat acesta.

Ameninţare insignifiantă

"Dacă atacurile cibernetice ar fi într-adevăr capabile să dezechilibreze funcţionarea posturilor de comandă ale conducerii militare de vârf a Rusiei, acestea ar fi lipsit Comandamentului Forţelor Strategice de o oportunitate de a controla în mod eficient şi competent arsenalele nucleare. Aceasta ar creşte riscul de atacuri cu rachete neintenţionate şi chiar să declanşeze un dezastru mondial. Nu cred că SUA are într-adevăr astfel de planuri. Eu cred că Snowden a exagerat de data aceasta" susţine generalul-maior Vladimir Dvorkin, de la Academia Rusă de Ştiinţe pentru Securitate Internaţională.

"Pentru a putea să reziste ameninţărilor cibernetice, Rusia ar trebui să fie mai activă în dezvoltarea domeniului de tehnologii moderne şi să fie gata pentru un război cibernetic. Cel care are o mai bună înţelegere a ceea ce se întâmplă în spaţiul mediatic va fi câştigătorul. Totul depinde de capitalul uman. Nu este întâmplător faptul că Statele Unite continuă să strângă cele mai strălucite minţi din întreaga lume în Silicon Valley" a precizat pentru TASS Vladimir Rubanov,  membru al Fundaţiei Skolkovo. "În aceste zile, când există suficiente arme pentru atacuri cibernetice, sarcina de menţinere a securităţii în spaţiul virtual va necesita păstrarea elementelelor de bază sub control internaţional", a concluzionat Rubanov.

Rusia doreşte încheierea unui tratat internaţional sub auspiciile ONU care să ofere garanţii pentru securitatea spaţiului virtual şi evitarea conflictelor cibernetice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite