România 2012, lumina vine iarăşi de la Răsărit???

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Gheorghiu-Dej anunţa încă anul 1964 că lumina nu mai vine de la Răsărit.FOTO: Historia
Gheorghe Gheorghiu-Dej anunţa încă anul 1964 că lumina nu mai vine de la Răsărit.FOTO: Historia

De la instaurarea guvernului Ponta și de-a lungul președinției interimare a lui Antonescu, atacurile împotriva Vestului, SUA și UE nu au contenit - atacuri globale dar cu nuanțe, susţine scriitoarea franceză Catherine Durandin într-o analiză publicată de contributors.ro.

Cunoscuta scriitoare şi analist politic Catherine Durandin se arată stupefiată că la 20 de ani de la căderea comunismului în România să se susţină iarăşi ca pe timpurile propagandei ceauşiste că "în România lumina vine de la Răsărit!".

"Nu-mi vine să cred că o țară europeană membră a UE, aliată a Statelor Unite și membră activă a NATO, folosește un limbaj din perioada războiului rece! Răsăritul rus înseamnă astăzi Putin președinte, jurnaliști din opoziție urmăriți și uneori lichidați, plus cele trei fete un pic prea obraznice din Pussy Riot, judecate şi condamnate la trei ani de inchisoare! Cu multă vreme în urmă, Serge Gainsbourg a cântat în Franța o Marseilleză jignitoare fără să fie arestat! Cei care nu au suportat acestă îndrăzneală au făcut gălăgie, dar după o vreme au învățat să oprească radioul când îl auzeau pe Gainsbourg...", notează Catherine Durandin.

Românii își doresc instaurarea unui regim de tip Putin la București?

"Cine ar putea să își imagineze că alegătorii români își doresc instaurarea unui regim de tip Putin la București??? Este adevărat că Putin este unul dintre cei mai bogați oameni din lume...
Și atunci, dacă Estul nu este un model sau un pol de atracție, de ce ar fi Vestul o sperietoare???", se întreabă scriitoarea franceză.

"Nimic nu e magic în Vest pe timp de criză! Dar există căutarea unui echilibru al instituțiilor, căutarea unei ieșiri din recesiunea economică și căutarea unei lupte împotriva discriminărilor... Și respectul alternanței la putere - ceea ce presupune uneori, pe termen scurt, o perioadă de coabitare și de negocieri... Care sunt complicate.

Să vorbim și despre Uniunea Europeană, construită din nevoia de pace a țărilor membre, în ciuda amintirilor grele lăsate de război - de ce USL-ul o transformă într-o caricatură? UE nu ar fi decât niște șefi odioși, de la Barroso la Reding și la săraca Ashton, care vorbește mai puțin, niște șefi determinați să umilească partenerul român, membru al UE?

USL şi tiranii din UE

Niște mici tirani europeni (ale căror roluri politicienii USL, jurnaliștii şi analiștii politici pretind că le cunosc foarte bine) ar fi decis - dar de ce??? - să trateze România ca și când ar fi o colonie!

Această caricatură este neconvingătoare, dar tragică: România are membrii ei în Parlamentul European, iar vocea lor are la fel de multă importanță ca a oricărui alt reprezentant din țările membre. Nu există niciun diktat de la mini tiranii europeni care ar fi împotriva Bucureștiului - și întreb încă o dată, de ce ar fi? Dacă românii nu sunt de acord sau dacă bulgarii nu sunt, de ce ar fi responsabilă UE? Mai puțini cetățeni români înseamnă mai puțini reprezentanți la Bruxelles!

Această logică a reprezentării în Parlament în funcție de populație nu ține de o politică a comunicării ci pur și simplu de viață... Și de tendința demografică...

Un scriitor străin, un istoric nu are niciun sfat de dat. Dar observarea faptelor și analiza derivelor de limbaj țin de domeniul lui... Pentru că vorbim cu toții la Bruxelles!!!

Un istoric francez, european, occidental, liber să se exprime și fără "subvenții" găsește bizară ideea că ostilitatea ar veni dinspre Vest și că lumina ar veni dinspre Răsărit. Într-un cântec franțuzesc Barbara zice că "Timpul pierdut nu se mai întoarce." Ne dă de gândit.

La Facultatea de Istorie din București s-a ținut încă din 1990/1991 un excelent seminar despre deconstrucția propagandei comuniste elementare, urmat de numeroase reflecții care au dus la condamnarea crimelor comunismului în timpul președinției lui Băsescu.

Dar în 2012, lumina ne vine iarăși dinspre Răsărit, prin intermediul mass mediei și al tandemului Crin, Ponta, Iliescu, etc...

Vestul vinovat!

De la instaurarea guvernului Ponta și de-a lungul președinției interimare a lui Antonescu, atacurile împotriva Vestului, SUA și UE nu au contenit - atacuri globale dar cu nuanțe", încheie analiza Catherine Durandin.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite