Războiul mansardelor între antreprenori şi locatari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locatarii unui bloc din sectorul Râşcani din Capitală acuză firma care a construit mansarde pe acoperişul lor că nu și-a respectat obligaţiile contractuale. Autorităţile locale spun că în oraș au loc sute de astfel de conflicte şi un nou regulament ar pune punct neînţelegerilor.

Blocul cu pricina se află pe strada Miron Costin 6/1. Locatarii de la etajul cinci spun că din 23 de familii doar cinci au dat acordul ca să fie construită mansarda. Chiar şi aşa, fostul preşedinte al asociaţiei de locatari a semnat contractul. Conflictul a luat amploare după ce firma care executa lucrările a demontat acoperişul şi din cauza precipitaţiilor au fost inundate etajele 4 şi 5. Şeful firmei Mansard-Construct a promis să-i despăgubească, dar oamenii se plâng că au primit prea puţini bani în comparaţie cu prejudiciul material cauzat.


Mansarda este deja gata, dar pentru a o da în exploatare compania are nevoie de semnătura preşedintelui Asociaţiei de proprietari de locuinţe privatizate, Elena Aseev. Femeia însă nu vrea să semneze documentul pentru că, potrivit ei, n-au fost executate toate lucrările prevăzute în contract.

„Am vândut acoperişul cu 30 de euro pentru fiecare metru pătrat. Din aceşti bani, Mansard-Construct urma să repare scările blocului, subsolul, să renoveze sistemul ingineresc, faţada şi să să achite datoria de 120.000 de lei pe care o are blocul faţă de Apă-Canal. Totul urma să fie gata până la recepţia finală a mansardei", povesteşte Elena Aseev.

Oamenii se plâng că şi lucrările care au fost deja făcute sunt necalitative. „Pe faţadă şi în interior a sărit tencuiala în mai multe locuri. N-au fost schimbate reţelele inginereşti din subsol", susţine Galina, una dintre locatare. Serghei, un alt locuitor de pe Miron Costin 6/1, spune, totuşi, că blocul arată mai bine ca înainte.

„Vom reveni pe şantier când se va încălzi", ne-a asigurat Rustam Buriev, administratorul firmei de construcţie. În ceea ce priveşte calitatea lucrărilor, el ne-a sfătuit să ne ducem la faţa locului. Ceea ce am şi făcut. În scări am găsit pervazuri cu tencuiala crăpată, urme de vopsea şi ciment, pereţi umezi de la apa care se scurge de pe acoperiş.

REGULAMENTUL AŞTEPTAT

Consilierul Oleg Cernei, preşedintele grupului de lucru proaspăt format care elaborează noul regulament privind construcţia mansardelor, afirmă că sunt foarte multe conflicte între locatarii blocurilor şi antreprenori.
„Regulamentul la care lucrăm şi care va fi finalizat la sfârşitul acestei săptămâni va da răspuns la multe întrebări", promite sfetnicul primarului Capitalei. El atenţionează că unele firme de construcţii au pus în aplicare o schemă pentru a scoate bani frumoşi cu uşurinţă. „Obţin acordul locatarilor prin şmecherii, semnează contractul de achiziţie, primesc certificatul de urbanism şi aici se opresc. Vând apoi dosarele altor companii, care execută lucrările cu abateri de la primul contract", explică Oleg Cernei. Aşa s-a întâmplat şi cu blocul de pe Miron Costin.

Noul regulament va indica obligaţiile şi drepturile părţilor implicate şi va impune anumite restricţii, pentru a spori gradul de securitate al blocurilor pe care se construiesc mansarde. „În câteva zile vom avea varianta finală şi săptămâna viitoare îl vom propune pentru dezbateri publice", precizează consilierul.

PUŢINI AU AJUNS LA FINAL

Potrivit evaluării primei etape de mansardare în municipiul Chişinău, în 2007-2011 au fost eliberate 222 de certificate de urbanism şi 161 de autorizaţii de construcţie. În schimb, în această perioadă au fost construite doar 22 de mansarde cu 289 de apartamente.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite