Primadona lui Voronin, Lenuța Burghilă, va da cu subsemnatul la Procuratură pentru 250.000 de euro cheltuiți ilegal de la buget

Primadona lui Voronin, Lenuța Burghilă, va da cu subsemnatul la Procuratură pentru 250.000 de euro cheltuiți ilegal de la buget

Lenuța Burghilă defila cu drapelul în mână, în perioada comunistă

Un raport al Curţii de Conturi arată că Asociaţia „Euro-Moldova Art", a cărei preşedintă este Burghilă, ar fi beneficiat în perioada 2005-2009 de aproape 650.000 de euro de la stat. Dintre aceştia, susţin oficialii Curţii de Conturi, 250.000 de euro din bani publici au fost cheltuiţi de asociaţie fără justificare financiară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lenuţa Burghilă, artista care s-a făcut remarcată după ce a susţinut concerte propagandiste la sate, în favoarea comuniştilor, este implicată acum într-un scandal de deturnare de fonduri.

BANI DAŢI DIN FONDUL DE REZERVĂ AL STATULUI

„Acest proiect a fost finanţat în 2005, în baza hotărârii guvernului cu privire la implementarea proiectului «Caravela Culturii», cu genericul «Un neam bogat-o cultură bogată». Asociaţia «Euro-Moldova Art» a fost numită responsabilă de implementarea proiectului", se arată în raportul Curţii de Conturi.

Autorităţile mai susţin că în perioada 2005-2008 nu a existat un cadru legal care să reglementeze modalitatea finanţării acestei iniţiative cu bani de la buget.

„La realizarea acestui proiect, mijloacele financiare alocate au fost utilizate ineficient, fiind efectuate cheltuieli contrar destinaţiei, precum şi finanţări nejustificate", se mai arată în acelaşi raport. „Asociaţia nu a prezentat niciodată statului un raport financiar. În plus, au fost daţi bani din Fondul de rezervă al Guvernului, după ce reprezentanţii asociaţiei au cerut bani suplimentari de la buget", a declarat Olesea Djurenco, membră a Comisiei de audit din cadrul Curţii de Conturi, care a lucrat la raport. Aceasta mai susţine că banii statului au avut o cu totul altă destinaţie decât ce s-a stabilit prin hotărârea de Guvern.


CUM S-AU RISIPIT BANII

„Ministerul Culturii a acceptat doar cheltuielile pentru acţiuni culturale. Asociaţia a utilizat o parte din bani pentru cheltuieli administrative. Astfel, costul unei acţiuni a fost majorat necorespunzător", se mai arată în raport. De exemplu, în 2005, Lenuţa Burghilă a cerut de la stat, prin asociaţia sa, echivalentul în lei moldovenești a 40.500 de euro peste suma bugetată, de 49.000 de lei. În 2009, pentru „Caravela Culturii", statul a plătit 96.250 de euro, deşi artista nu a organizat nicio acţiune culturală.


CINE E LENUŢA BURGHILĂ


Foto: Lenuța Burghilă, în timpul unui concert la țară

Artista în vârstă de 44 de ani s-a lansat în 1986, în cadrul unui festival organizat la Moscova. Numele ei a devenit notoriu din 2005, de când ex-preşedintele Vladimir Voronin a început să se afişeze la multe dintre evenimentele culturale organizate de Burghilă. Voronin, care i-a înmânat cântăreţei distincţia de „Artist al poporului", a fost şi principalul susţinător al Proiectului „Caravela Culturii".


Nicolae Botgros: „Era promovată inutil ca o regină"

Nume sonore ale muzicii şi culturii moldoveneneşti susţin că proiectul „Caravela Culturii" a fost o invenţie a comuniştilor. „Acest proiect aducea doar daune culturii. Lenuţa Burghilă era promovată inutil ca o regină în locurile unde mergea", a declarat pentru „Adevărul" maestrul Nicolae Botgros.

Foto: Maestrul Nicolae Botgros

Acesta a mai precizat că cei aproape 625.000 de euro daţi din bugetul public pentru proiectul Asociaţiei „Euro-Moldova Art" s-ar fi putut investi în instrumente muzicale sau renovarea caselor de cultură din ţară.


„O ESCROCHERIE CULTURALĂ"

Naistul Vasile Iovu susţine: „Proiectul «Caravela Culturii» a fost o escrocherie culturală. Au furat banii statului pentru promovarea unor non-valori. Sistemul comunist şi-a bătut joc de arta noastră", a spus renumitul naist.

Cântăreaţa de muzică populară Zinaida Julea a caracterizat „Caravela Culturii" ca fiind unul neserios. „Am fost invitată să particip la spectacolele lor, dar am refuzat. Nu mi se părea ceva profesionist", a declarat interpreta.

Raportul Curţii de Conturi va ajunge zilele viitoare la Procuratura Generală. Lenuţa Burghilă nu a putut fi contactată pentru a comenta acuzaţiile ce i se aduc. Conform oficialilor Curţii de Conturi, aceasta s-ar afla peste hotare.


Sumele alocate de la buget

În perioada 2005-2009, guvernarea comunistă a alocat de la bugetul de stat nu mai puţin de 593.750 de euro, bani care au ajuns la Asociaţia „Euro-Moldova Art" pentru „Caravela Culturii". Repartizarea banilor s-a făcut astfel:

- 2005: 49.000 de euro, dintre care 6.600 de euro ajungeau la cadourile făcute sătenilor care veneau la spectacole;

- 2006: 175.000 de euro, din care 23.750 mergeau pe cadouri;

- 2007: 193.750 de euro;

- 2008: 93.750 de euro;

- 2009: 93.750 DE EURO DIN BANI PUBLICI PENTRU NICIUN EVENIMENT.


citeste totul despre: