Noul val de scumpiri din Republica Moldova, previzibil şi inevitabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După creşterea preţului pâinii şi a tarifului de import la gaz, peste câteva zile am putea plăti mai mult şi pentru biletele în transportul interurban. Economiştii spun că majorările erau de aşteptat, ca urmare a scumpirii petrolului şi a alimentelor la nivel global.

Preţul de import al gazelor naturale a crescut, de la 1 iulie, cu circa 10%. Deşi măsura nu afectează direct populaţia şi întreprinderile, efectele se vor resimţi mai aproape de venirea iernii. Mai ales că de la 1 octombrie gazul s-ar mai putea scumpi cu încă 10%, ceea ce ar face inevitabilă o revizuire a tarifelor interne la gaz, energie electrică şi termică.
De asemenea, la finele lunii iunie, mai multe brutării din Edineţ, Drochia şi Briceni, care asigură cu pâine şi alte raioane din nordul ţării, au majorat cu 8-10% preţurile, motivându-şi decizia prin scumpirea făinii. Astfel, comparativ cu anul trecut, preţul de achiziţie a făinii s-a majorat de două ori şi a ajuns la circa 5,20-5,40 lei kilogramul.

TRANSPORTATORII AMENINŢĂ CU GREVE

Creşterile de preţuri nu se termină aici. Transportatorii solicită din nou Guvernului majorarea tarifelor pentru călătorii cu cel puţin 10%, de la 38 până la 42 de bani pentru fiecare kilometru parcurs. „Am aşteptat aproape două luni ca autorităţile să examineze solicitarea noastră. Nu mai putem răbda, ajungem în faliment", a declarat Vladimir Florea, preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Auto (AITA) din Moldova.
Potrivit lui Florea, tariful ar urma să fie majorat cu circa 40%, dar transportatorii au acceptat ca modificările să se facă treptat. „Vom vedea care vor fi rezultatele întrevederii de astăzi cu premierul Vlad Filat şi a şedinţei de mâine a comisiei speciale conduse de vicepremierul Mihai Moldovanu şi după aceasta vom adopta o hotărâre. Cu siguranţă vom protesta, dacă nu se va decide nimic. Nu exclud o grevă generală", a precizat Florea. Autorităţile le-au promis încă la mijlocul lunii mai transportatorilor că vor examina solicitările lor de ajustare a tarifelor.
Economiştii susţin că scumpirile erau previzibile în condiţiile actualei conjuncturi economice mondiale. „În cazul pâinii, premize pentru o creştere a preţului erau deja la începutul anului", spune Alexandru Fala, cercetător la Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică. A intervenit Guvernul cu 8.600 tone de grâu din rezerva de stat alocate în martie brutăriilor, ceea ce a dus la amânarea scumpirilor. Agenţii economici însă urmează să întoarcă grâul până la 1 septembrie.
În opinia lui Fala, majoritatea scumpirilor sunt provocate de evoluţiile la nivel global. Costul serviciilor de transport depinde de preţul carburanţilor, care doar de la începutul anului a crescut cu 23-25%. Cu toate acestea, în următoarele două luni nu ne putem aştepta la o creştere generală a preţurilor, datorită faptului că pe piaţă va fi multă producţie agricolă locală.

Cum se luptă
autorităţile cu preţurile

Pentru a tempera presiunile inflaţioniste, autorităţile au luat deja mai multe măsuri. În luna mai, Banca Naţională a Moldovei a mărit rata rezervelor minime obligatorii de la 11% la 14%, aceasta fiind a doua majorare din acest an. „O astfel de încredere puternică a BNM în acest instrument al politicii monetare, în timp ce rata sa principală de politici rămâne aproape intactă, se explică prin faptul că acesta este considerat cel mai bun «ciocan» pentru baterea «cuiului monetar», adică a inflaţiei", se arată într-o analiză realizată de „Expert-Grup". În opinia economiştilor, această măsură va duce la o reducere a presiunilor inflaţioniste fără a împiedica restabilirea economică. ;

DE CE CRESC PREŢURILE

Conform datelor BNM, principalele cauze inflaţioniste sunt majorarea preţurilor reglementate, inflaţia importată şi creşterea costurilor de producţie. În afară de aceşti factori, economiştii de la „Expert-Grup" spun că nivelul preţurilor mai este susţinut şi de presiunile din partea cererii, ca urmare a reanimării intensive a activităţii de creditare şi fluxului mai mare al remitenţelor, factori care stimulează consumul intern.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite