Nămolul de la Staţia de Epurare din Chişinău va fi utilizat ca îngrăşământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tone de reziduuri tratate vor ajunge pe câmpurile experimentale ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei, după ce savanţii au constatat că deşeurile formate din apele uzate pot fi folosite, după prelucrare, în agricultură şi chiar le recomandă fermierilor să înlocuiască îngrăşămintele chimice cu acest fertilizant organic.

Apă-Canal Chişinău a încheiat un parteneriat cu Institutul de Ecologie şi Geografie al Academiei de Ştiinţe, care prevede că, în perioada 2014-2015, cercetătorii vor studia efectele nămolului asupra solului, vor determina dozele optime de fertilizant şi vor stabili compoziţia chimică a plantelor cultivate. Investigaţiile vor fi efectuate în conformitate cu normele şi practicile europene din domeniu, iar rezultatele testării vor sta la baza creării cadrului normativ privind utilizarea nămolului pe scară largă în agricultură.

Pe câmpurile agricole va fi transportat nămolul depozitat la Staţia de Epurare în anii 2009-2010. Acesta a fost parţial deshidratat, stabilizat şi compostat, fiind distrusă microflora patogenă. Întreprinderea municipală a fost nevoită să caute o soluţie pentru a scăpa de stocurile considerabile, având în vedere că zilnic în depozitele special amenajate se adună circa 250 de metri cubi de nămol.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite