Mimând lupta împotriva corupţiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Naţional Anticorupţie  din Republica Moldova este, în raport cu DNA de la noi, cam ce erau în anii '90 chinezăriile Adibos şi Powasonic, faţă de originalele Adidas şi Panasonic.

Marile „realizări" ale CNA, într-un stat în care a dispărut fără urmă (chipurile!) un miliard de dolari, sunt un fost prim-ministru, un fost deputat şi un ministru al transporturilor. Nefericitul de Vlad(imir) Filat(ov), de pildă. a căzut în plasa abil întinsă de păpuşarii de la Chişinău, deşi nu el a luat miliardul şi nici nu a fost cel care a pus semnătura finală pe aprobarea de transfer al banilor din contul celor trei bănci de stat către un cont privat. Al cărui titular s-a tranformat în... denunţător şi e liber. Ceilalţi doi arestaţi — nici unul cu o reală putere de decizie ori fonduri uriaşe în gestiune — sunt şi ei bine aleşi, spre a da iluzia că lupta împotriva corupţiei se înteţeşte şi peste Prut.

În realitate, ca mai tot ce s-a întâmplat între cele două state româneşti după 1991, CNA doar mimează o activitate de tip DNA, de la care nu a preluat decât năravurile. Dacă deschizi situl CNA, constaţi că, într-o ţară în care s-au furat fabrici, complexe agricole de mii de hectare, hoteluri, terenuri etc., CNA instrumentează dosare de infracţiuni în perimetrul... parcărilor cu plată. Al căror prejudiciu e, probabil, de 0,0001% din totalul corupţiei actuale din Republica Moldova. În acest ritm, probabil că vom asista în curând şi la o victorie decisivă împotriva comerţului ilicit cu seminţe de floarea-soarelui! Asta, desigur, dacă nu va interveni dodonul prezidenţial, ca să apere această preţioasă relicvă sovietică, care e consumul frenetic de "bomboane agricole", a cărei prezervare fereşte mândrul stat dintre Prut şi Nistru de "pericolul românizării"...

Culmea e că, aşa cum am spus în repetate rânduri, pe lângă păpuşari sunt o mulţime de oameni cu pretenţii, în Basarabia, care cred cu tărie că Europa poate fi păcălită şi că se poate progresa şi aşa. Că lumea civilizată nu face, de fapt, distincţia între pantofii sport Puma şi cei Plima. Şi că Republica Moldova îşi va reveni, neschimbându-şi cu nimic opţiunile, obiceiurile şi metodele.

Una dintre cele mai bune definiţii ale nebuniei îi aparţine lui Einstein. Care a spus că nebunul este persoana care face lucrurile mereu la fel, dar speră ca de fiecare dată rezultatul să fie altfel. E o definiţie la care mulţi, în Republica Moldova (în special în clasa politică), ar trebui să mediteze un pic.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite