Mesajul lui Štefan Füle pentru ONG-işti: „Fiecare membru al societăţii civile este mai important decât zece comisari europeni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forumul Societăţii Civile al Parteneriatului Estic FOTO: Dumitru Goncear
Forumul Societăţii Civile al Parteneriatului Estic FOTO: Dumitru Goncear

Declaraţia aparţine comisarului european pentru Extindere şi Politică de Veconătate Štefan Füle care a participat astăzi la Forumul Societăţii Civile al Parteneriatului Estic.

Peste 250 de reprezentanţi ai societăţii civile din Parteneriatul Estic, dar şi din UE s-au întrunit astăzi la Chişinău pentru a participa la cea de-a cincea ediţie a Forumului Societăţii Civile a Parteneriatului Estic. În deschiderea forumului comisarul european a ţinut un discurs de încurajare a societăţii civile.

„Fiecare apărător al drepturilor omului, fiecare membru al societăţii civile este mai important decât zece comisari europeni, pentru că lucrează cu oamenii şi sunt singurii care le pot explica direct cetăţenilor ce înseamnă integrarea europeană şi care sunt beneficiile acestui proces. Fără membrii societăţii civile poate că nu am fi avut succesul şi impactul pe care îl avem acum în Parteneriatul Estic“, a declarat la comisarul european pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate.

Referindu-se la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie, Stefan Fule a spus că acesta va deveni un moment important pentru că pentru prima dată UE va încerca să pună în aplicare alte două mecanisme extrem de eficiente în relaţiile cu ţările din Est după extindere – Acordul de Asociere şi crearea Zonei de Liber Schimb. „Va fi o posibilitate bună de a redefini relaţiile cu vecinii estici”, a spus Füle la Forumul Societăţii Civile a Parteneriatului Estic.

„În plus, Summitul va deveni important în ceea ce priveşte paşii următori pentru diferenţierea partenerilor estici. Fiecare dintre parteneri trebuie să decidă gradul de implicare şi să-şi identifice propriul vector european. Dar pe măsură ce se va avansa cu diferenţierea statelor membre în UE, nu va exista nici o diferenţă de tratament pentru societatea civilă din aceste state. Şi vă promit că, cu cât va fi mai presată va fi societatea civilă de către autorităţi, cu atât mai susţinută va fi de UE”, a spus Comisarul Füle, cu referire în special la situaţia din Armenia şi Belarus.

Un mesaj de încurajare atransmis şi ministrul Aafcerilor Externe şi Intergării Europene Natalia Gherman. „Evenimentul are loc într-o perioadă importantă pentru Republica Moldova, dar şi pentru întreaga regiune. Societatea civilă trebuie să fie activa în promovarea intergării europene. Acest lucru va ajuta la pregătirea lucrurilor pentru Summitul de la Vilnius din noiembrie. Dar şi după Summit“, a declarat Natalia Gherman.

Societatea civilă trebuie să susţină eforturile şi reformele iniţiate de către guvernanţi. Obligaţia societăţii civile este să construiască democraţia acasă, în primul rând prin schimbarea mentalităţii Lilia Caraşciuc, preşedintele Alianţei Anticorupţie, coordonatorul evenimentului

Totodată, în deschidere, oficialii au anunţat că următorul Forum al Societăţii Civile al Parteneriatului Estic va avea loc anul viitor în  Tbilisi, Georgia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite