Iurie Bolboceanu a primit 30 de zile de arest. Fostul deputat ar fi oferit secrete de stat diplomatului rus Alexandr Grudin

Iurie Bolboceanu a primit 30 de zile de arest. Fostul deputat ar fi oferit secrete de stat diplomatului rus Alexandr Grudin

FOTO procuratura.md

Fostul deputat democrat Iurie Bolboceanu, învinuit de trădare de patrie şi spionaj, a fost plasat în arest pentru un termen de 30 de zile. Judecătoria Centru a emis luni, 20 martie, mandatul de arestare pe numele acestuia.

Bolboceanu a fost reţinut în flagrant pe 17 martie, atunci când avea o întrevedere cu o persoană căreia îi oferea pe parcursul ultimilor ani informaţie de importanţă de stat.

Procurorii susţin că persoana respectivă nu a fost reţinută, fiindcă este şi ataşat militar a unei ambasade străine. 

În cadrul unei intervenţii telefonice pentru PublikaTV, procurorul Vitalie Busuioc a confirmat informaţiile apărute în presă că conform cărora Bolboceanu colabora anume cu adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Rusiei la Chişinău, Alexandr Grudin (vezi foto). Mai mult ca atât, Busuioc a spus că fostul deputat a avut o relaţie şi cu predecesorii lui Grudin.

Procurorii au efectuat în ziua de 17 martie perheziţii la domiciului lui Bolboceanu unde ar fi găsit probe relevante ce ar demonstra vinovăţia lui.

„A fost constatat faptul că fostul demnitar a fost racolat de către un serviciu de şpionaj străin cu mai mult timp în urmă, cu scopul de culegere şi tranmitere a informaţiilor în dauna statului Republica Moldova. Ne demonstrează faptul dat caracterul clandestin al întâlnirilor, canalele de securizare de transmitere a informaţiilor, remunerarea acestuia pentru informaţia livrată”, a menţionat procurorul de caz, Anatolie Pitel.

Acesta a mai adăugat că la domicilul fostului ales al poporului a fost găsit un telefon mobil care era folosit exclusiv pentru comunicarea între el şi agentul serviciului străin, dar şi mijloace băneşti în sumă de 23 mii de dolari.

Dacă îi va fi demonstrată vinovăţia Bolboceanu riscă între 12 şi 20 de ani de închisoare.

 

citeste totul despre: