INVESTIGAŢIE Milioanele sindicatelor. Vezi cum au ajuns proprietăţile sindicale în posesia firmelor lui Ilan Shor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hotelul Turist a fost vândut cu 30 de milioane de lei şi gajat la scurt timp pentru un credit de 30 milioane de euro
Hotelul Turist a fost vândut cu 30 de milioane de lei şi gajat la scurt timp pentru un credit de 30 milioane de euro

În ultimii cinci ani, mai multe hoteluri şi alt patrimoniu sindical au fost vândute fără licitaţii, contra a peste 120 de milioane de lei, sumele cerute fiind şi de zece ori mai mici decât valoarea de piaţă a obiectelor.

În majoritatea tranzacţiilor figurează aceleaşi firme, cele mai multe fiind conduse de persoane apropiate.

Investigarea felului cum este gestionată averea sindicatelor din Moldova, nereformate din perioada sovietică, a relevat că liderii acestora sunt departe de a fi preocupaţi de protejarea drepturilor angajaţilor, inclusiv a celor patrimoniale. La destrămarea URSS, patrimoniul sindical valora peste 200 de milioane de dolari, potrivit unor estimări neoficiale.

Citește și:

Sindicatele din Moldova solicită demiterea conducerii Casei Naţionale de Asigurări Sociale

Puţin însă a mai rămas din asta. Numai în ultimii cinci ani, Confederaţia Naţională a Sindicatelor (CNSM) a vândut hotelurile „Turist", „Cosmos" şi „Flora", câteva baze de odihnă. Înstrăinarea s-a făcut exclusiv prin negocieri directe, nu prin licitaţii, majoritatea bunurilor fiind puse ulterior în gaj pentru credite mai mari decât preţul obiectelor. Multe tranzacţii fac obiectul unor dosare penale.

Epopeea hotelului „Turist"

Un obiect aflat cândva (din 1971 până în 2010) în posesia sindicatelor este complexul hotelier „Turist". La 20 august 2010, acesta a fost vândut cu aproape 30 de milioane de lei. Noul proprietar a devenit firma „Vedova-Grup", înregistrată în Marea Britanie. Într-o listă a hotelurilor din Chişinău de pe saitul www.paginideaur.md, „Vedova-Grup" apare cu adresa juridică str. Tighina 12 şi cu acelaşi număr de telefon ca şi firma „Dufremol", patronată de omul de afaceri Ilan Shor. Aceeaşi adresă şi număr de telefon îl au şi alte firme ce figurează în tranzacţiile cu patrimoniul sindicatelor. Firma ar fi avut prima opţiune de cumpărare graţie faptului că arenda de câţiva ani hotelul. Cu un an înainte de vânzare, firma a luat în arendă de la Primăria Chişinău şi terenul aferent, aproape jumătate de hectar, pe un termen de 15 ani.

La 20 de zile de la încheierea tranzacţiei, pe 10 septembrie 2010, edificiul a gajat la o bancă comercială pentru garantarea unui împrumut cu aproape un milion de lei mai mare decât preţul cu care fusese cumpărat hotelul - 29,99 milioane de lei. Suma a fost returnată băncii, iar la 7 iulie 2011 hotelul a fost gajat din nou. De această dată, noii proprietari au luat trei milioane de euro de la compania „Primexim Limited Compania", cu sediul la Londra.

În timp ce unii sindicalişti „disidenţi" susţin că acesta este, de fapt, preţul real al hotelului, întrucât nicio instituţie nu ia în gaj un obiect ce costă mai puţin decât suma dată cu împrumut, experţii imobiliari afirmă că „Turist" nu face totuşi trei milioane de euro. O explicaţie ar fi că perfectarea gajului către o firmă ce ar fi fost apropiată proprietarului hotelului a fost doar o formalitate. Cumpărătorul a vrut să se asigure astfel că, în caz că după un eventual proces judiciar contractul de vânzare-cumpărare ar fi fost anulat, hotelul va putea fi returnat fostului proprietar, Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, doar dacă va fi achitată şi datoria de trei milioane de euro.

Actualul preşedinte al CNSM, Oleg Budza, nu poate spune cum putea fi gajat hotelul pentru o sumă mai mare decât preţul la care a fost vândut: „Toate întrebările la bancă. De ce a trebuit să fie vândut? Aducea pierderi". Oleg Budza nu a explicat nici de ce hotelul nu a fost dat în continuare în arendă firmei „Vedova-Grup", care, potrivit unor surse, plătea sindicatelor aproape 1,5 milioane de lei taxă de chirie. Totuşi, Budza s-a dovedit a fi destul de informat în ce priveşte veniturile actuale ale hotelului: „Acum «Turist» aduce pierderi în fiecare lună, 100 de mii... Ştiu din surse demne de încredere".

Document-fantomă

Hotelul „Turist" are o istorie bogată şi până a fi scos la vânzare. În octombrie 2009, înainte de şedinţa din 5 noiembrie a CNSM, în mâinile unor membri de sindicat a ajuns copia unui proces-verbal al şedinţei din 18 august 2009 a Comitetului Confederal al CNSM, prezidată de Leonid Manea. În document se arăta că 24 dintre cei 35 de membri îl împuternicesc pe Oleg Budza, pe atunci vicepreşedinte al CNSM, să semneze actele pentru punerea în gaj la Banca Socială a hotelului „Turist", pentru asigurarea contractelor de credit luate de către cinci firme: „Dufremol", „Ghermivali", „Molint-Grup", „Infoton-Con" şi „Avantaje".

Suma totală a creditelor era de 4 milioane 894.000 de euro, 53.000 de dolari şi 1.900 mii de lei. Decizia de a-l împuternici pe Budza urma să fie votată la 5 noiembrie 2010. La şedinţă, câţiva membri le-au cerut liderilor, de la microfon, să dea explicaţii. Aceştia au răspuns că nu ştiu de un asemenea proces-verbal.

Unul dintre sindicatele de ramură a sesizat Procuratura şi Centrul Anticorupţie. Procurorii au constatat că un astfel de document nu a existat în realitate. Întrebarea de unde a putut apărea un asemenea proiect de decizie, cu sume concrete, nume de firme, conturi bancare şi termene de achitare a rămas în aer. Procurorii susţin că şefii Confederaţiei le-au prezentat cu totul alte documente de la şedinţa din 18 august 2009.

„Mă rog, ce, nu știți cum se face un document?"

Procurorii n-au mai încercat să afle cum a apărut documentul-fantomă. Unii membri de sindicat presupun că liderii sindicali ar fi renunţat la „afacere" după ce chestiunea a fost scoasă la suprafaţă.

Cert este că cel puţin trei dintre firmele menţionate în procesul-verbal există în realitate: „Dufremol", „Ghermival" şi „Infoton-com" și au aceeaşi adresă juridică şi telefon, Tighina 12, potrivit unei informaţii de la Camera Înregistrării de Stat. „Dufremol" îl are ca fondator, cu o cotă de 75%, pe Ilan Şor. La „Ghermival" fondator unic este Valeriu Romanov, despre care Ilan Şor a declarat în mai multe interviuri că este unul dintre conducătorii proiectelor sale. Iar la „Infoton-com" fondator este firma „Ghermival". A patra firmă, „Molint Grup" are şi ea adresa pe Tighina 12 şi acelaşi număr de telefon. „Molint-Grup" a devenit ulterior noul proprietar al Complexului sportiv „Iunosti" din Chişinău, şi acesta fostă proprietate a sindicatelor.

„Cum vă explicaţi apariţia acestui document-fantomă?", îl întrebăm pe Oleg Budza. „Idee n-am. Cineva a luat şi a falsificat, a fost controlat la Cadastru, la bancă, nu s-a adeverit", a replicat şeful CNSM. „Dar cum puteau să apară nume concrete de firme, de conturi bancare, sume concrete?", insistăm noi. „Ei, cum se fac documentele? Mă rog, ce, nu ştiţi cum se face un document? Poate cineva a vrut să pună o piedică. Asta era exact în preajma Consiliului pe care noi l-am avut al Confederaţiei. A apărut documentul, a fost repartizat... Imediat am sunat la bancă. Mi s-a spus că nu este gajat. Nu este niciun credit", se apără preşedintele CNSM. Situaţia pare cel puţin paradoxală. Cine putea pune în gaj hotelul fără știrea conducerii Confederaţiei, cea care era la acel moment proprietară a imobilului?

Palat gajat pentru credite de la Ilan Shor?

Situat în sectorul Râşcani al Chişinăului, pe strada Kiev 7, Palatul de Cultură al Sindicatelor, cu o suprafaţă de 6.232 de metri pătraţi, a fost destinat organizării de acţiuni social-culturale pentru oamenii muncii. Un fost angajat al CNSM susţine însă că acolo n-a mai fost nicio manifestaţie sindicală din 1994, când s-a sărbătorit Anul Nou.

Potrivit actelor de la Agenţia de Stat Cadastru, palatul este dat în arendă până în 2029 unei firme private. Iniţial, contractul a fost încheiat, la 3 ianuarie 2004, pe o perioadă de cinci ani, însă ulterior termenul a fost extins.

Aceleaşi acte de la autoritatea cadastrală arată că edificiul este pus în gaj pentru o sumă de şase milioane de euro pe care CNSM ar datora-o firmei „Delmos-Grup", fondată de Veleriu Romanov şi care, în 2007, a cumpărat de la sindicate hotelul „Cosmos". Împrumutul este, potrivit Registrului cadastral, o afacere proaspătă, încheiată la 24 iunie 2011. Cu toate acestea, preşedintele CNSM, Oleg Budza, nu şi-a putut aminti dacă sindicatele au luat sau nu de la „Delmos-Grup" un împrumut ce depăşeşte de câteva ori venitul anual al Confederaţiei.

Budza anunţă: Va fi demolat!

„Nu ştiu. Am să controlez", a răspuns preşedintele CNSM, fără semnătura căruia nu se încheie nicio tranzacţie legată de patrimoniul sindical. Să nu ştie dacă CNSM a împrumutat sau nu de la o firmă şase milioane de euro?

Experţii imobiliari spun că gajarea imobilului de pe strada Kiev 7 contra unui astfel de credit înseamnă începutul sfârşitului pentru Palatul de Cultură al Sindicatelor. Asta pentru că CNSM, reieşind din venturile pe care le are planificate în acest an, 27 de milioane de lei, n-are cum rambursa un împrumut atât de mare. Lăsând această întrebare în aer, Oleg Budza ne anunţă: „Palatul de Cultură va fi demolat. Acolo va apărea un centru comercial şi de agrement, în cadrul căruia Confederaţia va avea peste 4.000 de metri pătraţi. Mai multe voi spune la o conferinţă de presă pe care o voi susţine în luna octombrie", a spus Budza.

Totodată, atât preşedintele CNSM, cât şi vicepreşedintele, Mihai Hâncu, s-au arătat surprinşi că edificiul este dat în arendă unei firme pe 29 de ani. „Aceasta nu este semnătura dlui Ghilaş", a spus Hâncu, arătând spre actul oficial, semnat de directorul Agenţiei de Stat Cadastru, prin care CIN a primit informaţia despre patrimoniul sindical. „Nu cumva acest document a fost făcut special ca să ne puneţi nouă întrebări? Trebuie să vedem cum a ajuns el la voi", a întrebat sindicalistul. Hâncu susţine că anterior CNSM a dat în arendă firmei „Alferal-Grup" o parte din Palatul Sindicatelor, dar nu toată clădirea. El şi-a făcut copii după actele prezentate de CIN ca „să se lămurească de unde a apărut greşeala". Ilan Shor n-a fost de găsit pentru comentarii.

Continuare mâine

Articolul a fost realizat de reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice (CIN) cu suportul financiar al Asociaţiei Jurnaliştilor de Investigaţie din Danemarca FUJ/SCOOP.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite