Dezbatere: Reacţia diplomaţiei ruse la modificarea Codului Audiovizualului e propagandă curată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Propaganda Rusia

Directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, susţine că Federaţia Rusă a capturat controlul asupra minţilor oamenilor prin finanţarea generoasă a sute de portaluri şi de televiziuni în spaţiul nostru. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Igor Munteanu a calificat reacţia diplomaţiei ruse la legea pentru modificarea Codului Audiovizualului drept „propagandă curată”, transmite IPN.

Igor Munteanu consideră că reacţia purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, care a acuzat partidul de guvernământ că promovează politici antiruseşti şi  că trebuie să existe reacţii nu numai din partea OSCE, ci din partea tuturor structurilor europene, pentru că e un atac la dreptul fundamental al populaţiei privind accesul liber la informaţie, este propagandă curată. „În primul rând, ea acuză de rusofobie, atunci când toată lumea ştie că, de fapt, Federaţia Rusă practică românofobia, încurajând curentele politice care sunt favorabile intereselor sale şi finanţează aceste grupuri. Şi asta se referă de la Partidul Socialiştilor până la Usatîi şi până la regimul separatist care există în stânga Nistrului”, a notat Igor Munteanu.

Directorul IDIS „Viitorul” a declarat că urmează să ne convingem de faptul că există seriozitate şi capacitate instituţională de a aplica legea anti-propagandă. Problema de substanţă este că Republica Moldova este supusă unei agresiuni mediatice ruseşti, pe lângă importantele deficienţe la implementarea tratatului de prietenie şi tratatului politic dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova, acolo există foarte mari probleme. Şi aceste probleme sunt legate de faptul că Federaţia Rusă priveşte Republica Moldova ca o colonie a sa, pe care nu vrea s-o elibereze din îmbrăţişarea sa de fier şi aplică foarte multe instrumente neocoloniale, embargo economic, ca răspuns la dorinţa Republicii Moldova de a semna un Acord de Asociere; prezenţa trupelor ruseşti, care sunt considerate, prin decizia Curţii Constituţionale, o ameninţare şi o ocupare a teritoriului etc.

Potrivit modificărilor operate la Codul Audiovizualului, spre retransmisie nu vor fi admise programele de televiziune şi radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic care nu sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada şi statele membre ale Convenţiei Europene cu privire la televiziunea transfrontalieră. Legea a fost publicată în ediţia din 12 ianuarie a Monitorului Oficial şi radiodifuzorii au 30 de zile la dispoziţie pentru a se conforma prevederilor. După adoptarea Legii pentru modificarea Codului Audiovizualului de către Parlamentul Republicii Moldova, Federaţia Rusă a ameninţat cu „acţiuni de răspuns”. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a declarat că această lege denotă politici „anti-ruseşti” şi „abateri tot mai grave de la normele democratice”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite