De astăzi, moldovenii pot atenționa autoritățile despre problemele apărute în Capitală, accesând un nou sistem on-line

www.alerte.md este o platformă web bazată pe conținutul creat de utilizatori, destinată colectării datelor privind problemele sociale din Chișinău. Site-ul se identifică drept un instrument web al cărui scop de bază este de a facilita interacțiunea dintre societate și administrația publică.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Ideea creării unui astfel de proiect pornește de la faptul că adesea ne ciocnim de probleme și evenimente neplăcute: în scara blocului, în curtea de joacă pentru copii, pe stradă, iar uneori ele sunt atât de multe încât refuzăm să le mai acordăm atenția. Iar deobicei, apelul către autoritățile competente se rezumă la scrierea mai multor cereri și petiții care reprezintă un proces mai complicat", a declarat Andrei Fornea, președintele MediaPoint, în cadrul Clubului de Presă a Societății Civile, desfășurat astăzi.

Alertele vor face vizibile o mare parte a problemelor din țară, astfel că impactul se va manifesta în funcție de atitudinea pe care o vor lua cetățenii.

În cadrul aceluiași Club de Presă, a fost prezentat un alt serviciu on-line, creat de Centrul de Guvernare Electronică. Portalul date.gov.md își propune să reformee sectorul public, să crească performanța autorităților și transparența instituțiilor și să sporească accesul la informație. „În rezultat, procedurile administrative obișnuite vor fi simplificate, costurile administrației publice, birocrația și corupția se vor reduce simțitor, iar actul de guvernare se va îmbunătăți", a remarcat Stela Mocanu, șefa Centrului de Guvernare Electronică.

Acest serviciu nu putea fi realizat fără aportul Guvernului, care contribuie la prestarea serviciilor accesibile on-line. Domeniile prioritare în care sunt dezvoltate e-serviciile sunt: Educația, Protecția socială, Agricultura. Pe lângă faptul că cetățenii vor avea acces liber la datele guvernamentale cu cartacter public, aceștia vor putea solicita și elibera certificate, înscrie la instituții de învățământ, vor putea face declarații la poliție, programări la medic sau înregistra întreprinderi.citeste totul despre: