Consiliul Europei, îngrijorat de deținuții moldoveni, dependenţi de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine simbol
Imagine simbol

Consiliul Europei încurajează deţinuţii dependenţi de droguri din Moldova să ia tratament cu metadonă. Până acum au fost instruiţi 8 formatori, care la rândul lor vor instrui alţi specialişti în privinţa acordării asistenţei medicale necesare, transmite Info-Prim Neo.

Viceministrul justiţiei, Vladimir Grosu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că mizează pe îmbunătăţirea calităţii asistenţei medicale în penitenciare. „Avem grupuri de condamnaţi dependenţi de droguri care pot transmite anumite boli şi pot pune în pericol sănătatea altor persoane. Şi aici este necesară colaborarea cu organismele internaţionale. Vom continua colaborarea cu Înaltul Consiliu şi cu Grupul Pompidou, care are drept sarcină de a lupta cu aceste dependenţe prin diferite metode moderne de tratament", a declarat Vladimir Grosu.

Potrivit secretarului executiv al grupului Pompidou al Consiliului Europei, Patrick Penninckx, tratamentul cu metadonă este recunoscut la nivel internaţional. „Asistenţa medicală a deţinuţilor este un drept fundamental al lor şi vreau să spun aici că nu trebuie să aducem acuzaţii suplimentare acestor oameni pentru faptul că sunt consumatori de droguri. Când HIV/SIDA şi hepatita sunt pe larg răspândite, trebuie să ştim cum ele pot fi evitate. Este important ca o ţară să-şi asume costurile pentru toate măsurile de prevenire, chiar dacă acestea sunt costuri mari. Moldova nu e singură în faţa acestei probleme, vin parteneri care să o ajute", a declarat Patrick Penninckx.

Potrivit Nataliei Borduja, şef-adjunct al direcţiei medicale a Departamentului Instituţii Penitenciare, metadonă este un medicament recomandat de OMS pentru tratarea persoanelor dependente de droguri opioide, produse din seminţele verzi de mac, opium.

Pentru prima dată tratamentul cu metadonă a fost administrat în Republica Moldova în 2005. Actualmente de el beneficiază 280 de persoane, dintre care 52 de deţinuţi. Doza zilnică administrată unui pacient costă statul 6 lei pe zi. Medicamentele se eliberează gratuit la dispensarele narcologice sub stricta supraveghere a medicului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite