Cioclea: Vom începe curând recuperarea banilor furaţi din sistemul bancar

Cioclea: Vom începe curând recuperarea banilor furaţi din sistemul bancar

Un grup de experţi ai companiei Kroll urmează să vină în Republica Moldova pentru a discuta strategia de recuperare a banilor furaţi din sistemul bancar moldovenesc. Anunţul a fost făcut de către guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Sergiu Cioclea, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la Moldova 1, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

“Nu ţine de competenţa noastră să recuperăm banii. Sunt instituţii abilitate. Noi vom furniza informaţia despre conturile străine unde au ajuns banii furaţi, vom pregăti dosarele pentru a fi depuse în jurisdicţiile unde au ajuns aceşti bani. Iar spre sfârşitul verii, începutul toamnei vom începe recuperarea banilor”, a precizat Cioclea.
 
Guvernatorul BNM a declarat că cel de al doilea raport Kroll nu va fi oferit publicităţii, acest lucru fiind solicitat şi de către experţii Kroll: “Experţii Kroll  ne-au recomandat să nu publicăm raportul până nu vor fi identificate toate conturile unde au ajuns banii furaţi”
 
Sergiu Cioclea a mai comunicat că în acest an BNM va elabora “o constituţie” a sistemului bancar, care va constitui cadrul necesar de gestionare a riscurilor: “Republica Moldova este unica ţară din Europa unde nivelul de supraveghere a riscurilor bancare este la nivelul caracteristic pentru anii 80. Noi trebuie să facem aceste maşini, băncile, să circule, să furnizeze economiei credite sănătoase”.
 
Sergiu Cioclea a mai comunicat că s-a recurs la procedura de înstrăinare a celor trei bănci aflate sub supravegherea specială a BNM,  „Moldova Agroindbank”, „Moldindconbank” şi „Victoriabank”. “Aşteptăm investitori. Este în premieră pentru Republica Moldova când vor fi schimbaţi acţionarii cu probleme ai băncilor”, a declarat guvernatorul.
 
Eugen Cioclea a mai spus că în timpul apropiat BNM va iniţia o procedură de audit a băncilor comerciale pentru a identifica creditele afiliate. 
 
citeste totul despre: