Cine va veni la putere în Moscova după căderea lui Putin?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin la Kremlin. FOTO: AP
Vladimir Putin la Kremlin. FOTO: AP

Analistul american Mark Galeotti crede că există trei Rusii antagoniste: „Rusia Normală”, „Rusia cleptocraţilor” şi „Rusia Ideologică”. Putin este reprezentantul Rusiei Ideologice şi face orice pentru a-şi impune punctul de vedere geopolitic în detrimentul „Rusiei cleptocraţilor”. În cazul în care Putin va fi îndepărtat, la putere vor veni cleptocraţii care vor căuta să repare relaţiile cu Occidentul.

Au existat multe încercări de a înţelege Rusia prin subdivizarea ei. Este Rusia un stat feudal supus stăpânilor şi regulilor acestora sau există patru Rusii divizate geografic şi socio-economic , aşa cum afirmă de omul de ştiinţă Natalia Zubarevici? – se întreabă Mark Galeotti. Concepţia cercetătorului american Mark Galeotti este că pe lângă aceste formulări noi ar trebui să vedem statul rus şi societatea divizate în trei componente care se află într-o concurenţă una faţă de alta. Această diviziune se va vedea tot mai clar în 2016 şi va defini viitoarea traiectorie a Rusiei şi eventuala ordine în perioada post-Putin.

Cele trei Rusii

Rusia are un lucru de făcut: să se raţionalizeze. Mark Galeotti declară că nu este  vorba despre un imperialism neo-fascist, nici despre o cleptocraţie necontrolabilă, în care totul este jefuit şi canalizat în conturi bancare străine. În Rusia există ineficienţă, există corupţie, ce se află aparent în creştere ca urmare a diminuării veniturilor funcţionarilor, dar la general statul funcţionează. Se construiesc drumuri, gunoaiele se strâng, profesorii predau, iar poliţia funcţionează. Majoritatea oamenilor vor să muncească normal şi să-şi trăiască visul rusesc, cel de a avea o viaţă „normală” într-o „Rusie Normală”.

Cu toate acestea, pe lângă „Rusia Normală”, există o Rusie mai mică şi mult mai bogată – „Rusia cleptocratică”. Aceasta este un parazit urât care este fericit atunci când „stăpânul îşi face treaba”, are o autoritate supremă asupra structurilor statului, asupra lucrătorilor din sectorul justiţiei. „Rusia cleptocraţilor” este împărăţia corupţilor de rang înalt, este lumea oamenilor de afaceri care depind de tranzacţiile din cartelurile tainice.

Putin, marele ideolog

Cu toate acestea, statul nu poate fi redus la o cleptocraţie, deoarece în vârful piramidei puterii naţionale se află cea mai mică şi probabil cea mai periculoasă încarnare: „Rusia Ideologică”. Nu putem pune la îndoială faptul că, spre deosebire de începutul preşedinţiei sale, Vladimir Putin nu este condus acum de un interes economic personal, ci de un program ideologic, o viziune asupra unei naţiuni ce îşi are locul său de merit în istorie şi în lume. El a adus în anturajul său o cohortă de oameni care gândesc ca el sau cel puţin sunt dispuşi şi capabili să joace acest rol, iar aceşti oameni se află la conducere.

Cleptocraţii ajung uneori în Rusia Normală dacă vor, pentru a semna un contract de achiziţii, pentru a impune o hotărâre, însă ideologii sunt cei care au ultimul cuvânt. Încă de când a fost anexată Crimeea, forţa principală a politicii naţionale a fost îndreptată spre o confruntare geopolitică ce a lovit direct în inima intereselor cleptocraţilor. Aceştia nu au mai avut dreptul să-şi transfere activele unde îşi doresc. Dincolo de faptul că aceste două blocuri au colaborat fără probleme în trecut, există indicii că „ideologii” concep obiceiurile parazitare ale „cleptocraţilor” drept o ameninţare, în condiţiile în care resursele, şi aşa puţine, urmează să se focuseze mai direct spre un proiect ideologic. Exemplul este demisia şefului de la Căile Ferate, Vladimir Iakunin, dar şi lupa anticorupţie care nu este una falsă ca de obicei.

Ce va fi în 2016

Cu toate că este, probabil, o iluzie să ne aşteptăm la rezultate pozitive dramatice pe parcursul anului 2016, însă vom vedea cu siguranţă tensionarea relaţiilor dintre celei trei Rusii care va aduce o schimbare. 

Pe 18 septembrie vor avea loc alegerile în Duma de Stat care vor fi un soi de referendum cu privire la viitorul regim. Nu se pune problema că Rusia Unită (şi alte pseudo-partide afiliate) va pierde controlul asupra Camerei Inferioare a Dumei de Stat, deoarece va fi o campanie de propagandă care va preceda votul, dar şi numărătoarea voturilor va fi reglată judiciar. Ne putem aştepta să vedem mai multe represalii faţă de criticii cei mai eficienţi ai Kremlinului.

Ideologii vor putea fi tentaţi să desfăşoare o propagandă în care Rusia va fi prezentată ca un stat izolat şi asediat, însă există un pericol real al „fanteziei obosite”, dacă va fi vorba doar despre nişte ameninţări inventate şi cuvinte necumpătate. Din alt punct de vedere, introducerea reală a Rusiei într-o criză în străinătate va aprofunda izolarea economică şi diplomatică.

Interesele lui Putin versus interesele cleptocraţilor

Este puţin probabil ca acest fapt să-i mulţumească pe cleptocraţi care sunt constrânşi de către stagnarea economică, de către nemulţumirea populaţiei şi de aventurismul Kremlinului. Cu toate acestea, puterea politică din Rusia deţine toţi aşii: bogaţii nu au atât de multe drepturi şi sunt, de fapt, nişte manageri temporari ai propriilor active, până în ziua când Kremlinul va cere transferarea activelor. În acest scop, cleptocraţii vor să vadă în Rusia un principiu de drept asupra proprietăţii funcţional şi vor încetarea luptei geopolitice cu Occidentul.

Un jefuitor de bănci vrea ca poliţia să fie coruptă şi ineficientă până când va fi suficient de bogat pentru a deveni proprietarul băncilor, iar la acel moment va dori ca statul să-i protejeze proprietăţile câştigate prin fraudă. Acum însă, generaţia cleptocratică a oligarhilor ruşi şi a birocraţilor-boieri, care s-au îmbogăţit mulţumită lui Putin, ar putea să simtă că intreresele lor au devenit divergente de cele ale lui Putin.

Dar ce putem spune despre oamenii săraci din Rusia, cei care sunt mereu depravaţi? Se pare că există puţine şanse ca aceştia să se ridice împotriva regimului, literal sau metaforic (pentru ce să se opună?). În schimb, ei posedă armele oamenilor slabi: refuzul de a se conforma, se orientează spre economia subterană, refuză să se comporte aşa cum vor stăpânii lor. Acest lucru nu poate trece neobservat, dar va fi vizibil, mai ales pentru cei care văd starea adevărată a lucrurilor în indicii productivităţii muncii, neliniştii în rândul municitorilor.

Putin va fi înlocuit cu un cleptocrat

Acest lucru însă nu va conduce spre o schimbare de elite. Însă îi poate speria pe cleptocraţi şi tehnocraţi. În cazul în care starea economiei se agravează, iar alegerile vor fi mai greu de menajat, iar Kremlinul va fi dispus să-şi sacrifice total interesele economice în numele proiectului ideologic, la un memoment dat ei vor începe să caute modalităţi să se protejeze.

Acest lucru probabil nu se va întâmpla în 2016, însă dacă Putin va fi înlocuit sau succedat, în locul lui nu va veni un alt ideolog, dar un cleptocrat. Interesele elitelor vor avea prioritate în faţa maselor, dar şi faţă de interesele geopolitice ale Rusiei. Acest nou regim va căută cu nerăbdare să repare podurile cu Occidentul.

Doctorul Mark Galeotti este cercetător în Istoria Rusiei şi probleme de securitate de la începutul anilor 1980. A absolvit Universitatea din Cambridge şi este acum profesor de Relaţii Internaţionale la Universitatea de Studii Profesionale din New York, este directorul Iniţiativei pentru Studierea Ameninţărilor Emergente şi membru asociat al Departamentului de Istorie Rusă şi Studii Slave a Universităţii din  New York. Mark Galeotti este şi editorialist la Radio Free Europe.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite