CHIŞINĂU: Sute de angajaţi sunt „măturaţi“ de la Registru

CHIŞINĂU: Sute de angajaţi sunt „măturaţi“ de la Registru

Secția de primire şi eliberare a documentelor urgente nr. 1 va fi lichidată

Sergiu Railean, directorul instituţiei, taie-n stânga şi-n dreapta din cheltuieli şi din personal, aşa cum a promis acum două luni, când a fost numit în funcţie. Aproape 200 de salariaţi au fost daţi afară până acum, iar alte câteva sute urmează să-şi găsească un nou loc de muncă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Actualul director a trecut pe la fiecare secţie şi department ca să vadă unde nu mai are nevoie de oameni. El a trimis scrisori prin care preavizează angajaţii că urmează să-şi piardă locul de muncă.

De exemplu, personalul de la Secţia de primire şi eliberare a documentelor urgente nr. 1 mai au la dispoziţie o lună ca să-şi găsească un alt serviciu. Ei au fost avertizaţi despre reducerea personalului încă la 26 aprilie.

„Nu am fost anunţaţi, pur şi simplu am primit această scrisoare, iar fiecare angajat a trebuit să semneze că este de acord", a afirmat Stela Godoroja, şefa secţiei. Cei aproape 40 de salariaţi ai secţiei spun că decizia actualului director a venit ca un trăsnet.

„NU AVEM NEVOIE DE OAMENI"

„Nu ştiu cum mă voi descurca. Acum nu am nicio opţiune. Suntem dezamăgiţi de această atitudine", au spus mai mulţi angajaţi, care au solicitat anonimatul.

Sergiu Railean are o explicaţie.

„Am avansat din punct de vedere tehnologic, iar factorul uman dispare. Toate secţiile de paşapoarte pot perfecta acte în regim de urgenţă. Paşapoartele se eliberează o dată la 7 ani. Ultimul val l-am avut acum un an, când am eliberat peste 500 de mii de paşapoarte. Până în 2015 intrăm într-o gaură şi anual vom da până la 200 de mii", a declarat directorul.

Până acum, au fost disponibilizaţi cel puţin 200 de angajaţi din cei 2.000 ai instituţiei. Dar asta nu e tot, actualul director vrea să mai concedieze alte câteva sute de persoane.

„Voi merge pe fiecare department în parte. Urmează cele de marketing, producere, logistică. Înţeleg că disponibilizarea nu este o metodă populară, dar nu ne putem permite să ţinem un număr mare de angajaţi, fără de care ne putem descurca", a explicat Railean.

SUSŢINUT DE MINISTRU

Şeful de la Registru a trecut şi pe la parcul auto, unde erau parcate 170 de maşini, cu 170 de şoferi. „Toţi şefii de secţie aveau şofer personal şi automobil de serviciu. Şi nu numai. Aproape fiecare avea anticameră cu secretară", a spus Railean.

Directorul are tot sprijinul ministrului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. „Este un lucru firesc. Cum credeţi, la ce trebuie Registrului o secţie de marketing unde îşi luau salariile aproape 100 de oameni? Să facă publicitate la paşapoarte?", se întreabă Pavel Filip,

Reprezentanţii sindicatelor tac deocamdată. „Vrem ca locurile de muncă să fie păstrate. Indiferent, e bărbat sau femeie, trebuie să le apărăm drepturile", a menţionat Valeriu Patraşko, preşedintele sindicatelor de la Registru, ales în această funcţie acum câteva zile.

VENIT DE LA TUTUN-CTC

Sergiu Railean a fost numit în funcţia de director al întreprinderii Registru la 22 martie. Anterior, această funcţie a fost ocupată de Vladimir Molojen, care a fost acuzat că a administrat instituţia ineficient. Railean este fostul director financiar al fabricii Tutun-CTC.


citeste totul despre: