Catherine Ashton: „Negocierile oficiale vor duce la soluţionarea paşnică, complexă şi de durată a conflictului Transnistrean“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reluarea procesului de negocieri politice oficiale pentru soluţionarea problemei transnistrene, întrerupte în 2006, a fost salutată de mai mulţi oficiali străini. Aceştia au declarat că sprijină integritatea teritorială a Moldovei şi că speră să fie găsită o soluţie de compromis.

„Acest pas important va duce la soluţionarea paşnică, complexă şi de durată a conflictului Transnistrean. Suntem în aşteptarea unui proces de negocieri în care toate părţile implicate în formatul „5+2" vor acţiona cu bună credinţă şi vor promova un spirit de cooperare. Ca parte a formatului de negocieri „5+2", UE speră că următoarea reuniune oficială va avea loc cât de curând posibil şi reafirmă dorinţa de a susţine părţile implicate în conflict atât la nivel de negocieri, cât şi în transpunerea în realitate a soluţionării conflictului", a declarat Catherine Ashton, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate şi vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Şi oficialii de la Washington au salutat această decizie. „Statele Unite ale Americii sprijină suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Susţinem negocierile „5+2" în baza cărora ar putea să fie găsită o soluţie care să ofere Transnistriei un statut special", se arată într-un comunicat de presă al Departamentului de Stat.

„Personal voi menţine eforturile OSCE pentru a găsi o soluţie de compromise. Aş vrea să-l felicit pe ministrul rus Lavrov al cărui rol a fost de o importanţă majoră", a fost declaraţia lui Audronius Ažubalis, președintele în exercițiu al OSCE, ministrul lituanian de externe.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite