Cât ne costă masa de Crăciun, pregătită la telefon
0Dacă n-ai timp sau chef să prepari acasă bucatele pentru masa festivă de Crăciun, le poţi comanda de la firmele de catering şi restaurantele de lux din Chişinău. Preţurile variază între 1.600 şi 8.500 de lei, însă la aceşti bani ai garantat un festin culinar pe cinste, pentru şase persoane.
Un platou mare cu răcitură, sărmăluţe tradiţionale din foi de varză, o friptură delicioasă, însoţită de legume gratinate şi, bineînţeles, nelipsitele plăcinte moldoveneşti sunt piesele de rezistenţă ale unei mese tradiţionale de Crăciun.
Oricât de apetisant arată în farfurie, ai nevoie de câteva ore lungi în bucătărie, pentru a le găti astfel încât să-ţi impresionezi musafirii. Ce te faci, însă, dacă şeful te ţine prea mult la serviciu şi nu mai ai timp să-ţi dai frâu liber imaginaţiei culinare, pentru această masă festivă? Reporterii ”Adevărul” au găsit soluţia potrivită pentru tine: suni la un restaurant sau la o firmă de catering şi ai preparatele de Crăciun livrate de-a gata, fără niciun pic de osteneală din partea ta.
Solicitarea noastră a fost simplă şi provocatoare, în acelaşi timp: o masă de Crăciun cu bucate tradiţionale şi, în acelaşi timp, speciale, care să încânte şase meseni. Primii care au răspuns pozitiv cererii noastre au fost angajaţii localului Plăcintăria Morăriţei,din sectorul Ciocana. Meniul propus de ei sună delicios şi este exact ceea ce serveşti în casa oricărui moldovean care şi-a pregătit singur bucatele: la început, un platou cu mezeluri, brânză şi legume, însoţit de o salată Olivie fără exces de maioneză. Urmează o porţie de răcitură din cocoş.
Aproape două kilogramede sărmăluţe pentru felul principal, iar apoi o tavă cu fripturi de porc şi de pui, rumenite la cuptor împreună cu nişte cartofi cu morcovi şi ciuperci. ”Pentru desert vă oferim un platou cu plăcinte cu brânză, mere, bostan şi prune. Până acum am făcut meniuri doar pentru petrecerile corporative de Crăciun, dar vă pregătim comanda şi v-o livrăm acasă, pe 25 decembrie”, ne spune Ana, persoana care ne-a propus meniul. Pentru acest festin moldovenesc scoţi din buzunar vreo 1.650 de lei, din care jumătate ţi se cere să plăteşti ca avans.
Catering ca la mama acasă
La Cooperativa de consum din Chişinău, meniul e ceva mai variat. Masa începe cu un antreu cu salam din comerţ, vreo trei feluri de caşcaval şi brânzeturi, însoţite de roşii şi ardei. Continuă cu nelipsita salată Olivie, însoţită de această dată de o ruladă din carne de pui, umplută cu legume. Taman când crezi că ai terminat cu aperitivele, îşi face intrarea tradiţionala răcitură, acum făcută din carne de porc. Apoi friptura de porc cu legume fripte la grătar şi sărmăluţele împărţite în porţii de câte 250 de grame.

”Putem să vă facem nişte clătite după sarmale şi nişte porţii de plăcinte. Bucătarul nostru le face foarte bune”, îşi recomandă Svetlana meniul. Nota de plată e pe măsură. Pentru şase persoane scoţi din buzunar aproape 2.200 de lei, din care la început ţi se cere să achiţi un avans de 600 de lei.
Meniu de lux cu prepeliţă, fazan, somon şi fructe de mare
Fiindcă tot ne place să ne delectăm cu bucate alese de Crăciun, am sunat şi la un hotel de lux din centrul Chişinăului, al cărui bucătar, grec, ne-a făcut un meniu de te lingi pe degete. Festinul începe cu un piept de fazan însoţit de smochine, trase la grătar şi salată de prepeliţă. Întru încântarea deplină a papilelor gustative, urmează o friptură din somon ”îmbrăcat” în ierburi aromatice, la cuptor, împreună cu o garnitură de cartofi cu busuioc, tarhon şi o salată caldă cu fructe de mare.

Piesa de rezistenţă constă într-o fripturică de vită cu usturoi, garnitură din păstârnac şi sos roşu dulce-acrişor. La final, meniul este însoţit de nelipsitele plăcinte moldoveneşti şi un tort de ciocolată. Ne-am cam târguit vreo 10 minute cu bucătarul în privinţa livrării bucatelor la domiciliu, dar a cedat insistenţelor noastre, la un preţ pe măsură: 8.500 de lei, cu tot cu deranjul subalternului său.
Delicii de la Air Catering
Dacă tot vine Crăciunul şi avem chef de răsfăţ culinar, am zis că n-ar strica să dăm un telefon şi la cei mai premiaţi bucătari din Moldova, abonaţi de ani buni la podiumurile olimpiadelor culinare internaţionale. A durat vreo două zile până am primit oferta completă de la Air Catering, dar aşteptarea a meritat pe deplin.
La un preţ de aproape 6.100 de lei, meniul festiv începe cu un platou de peşte care conţine somon sărat, batog afumat, icre roşii şi creveţi cu lămâi, măsline şi verdeaţă, plus un alt platou cu trei feluri de caşcaval. Urmează un intermezzo cu crap copt cu legume şi peşte umplut.

După ce toţi mesenii au savurat bucatele de antreu, îşi fac intrarea platoul cu pârjoale moldoveneşti, papanaşi cu caşcaval, fileu de găină şi legume, toate însoţite de un bol cu salată din sfeclă roşie, miere, nuci şi portocale. Pentru definitivarea felului principal, îşi fac loc pe masă şi tradiţionalele sarmale, urmate de o friptură cu carne de miel şi cartofi copţi.
Tot ce-ai citit până acum trebuie servit în porţii mici, oricât de tare îţi plouă în gură. Şi asta fiindcă ar fi neplăcut să nu guşti şi din deserturile pregătite de bucătarul şef de la Air Catering: plăcinte VIP cu mere, vişine şi bostani, sarailii cu brânză şi, ca un grand finale, un apetisant tort Albinuţa cu vişine.