Acordul de liber schimb cu UE a intrat în vigoare în Republica Moldova. Dezinformarea şi ezitarea Tiraspolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa din Tighina FOTO Alexandru Tarlev
Piaţa din Tighina FOTO Alexandru Tarlev

Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător s-a extins, de la 1 ianuarie 2016, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat pe 23 decembrie 2015 Decizia Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova privind aplicarea titlului V din Acordul de Asociere pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2016 toţi agenţii economici din Republica Moldova, inclusiv cei din regiunea transnistreană, vor exporta mărfurile în Uniunea Europeană în baza aceluiaşi regim de comerţ liber. Preferinţele Comerciale Autonome (PCA) de care a beneficiat Tiraspolul au expirat la sfârşitul anului 2015.

Ce înseamnă comerţul liber cu UE

Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană (ZLSAC) este parte a Acordului de Asociere şi aduce beneficii suplimentare economice pentru Republica Moldova. Acord de comerţ liber dintre Chişinău şi Bruxelles presupune liberalizarea graduală (până la 10 ani din momentul semnării) a comerţului cu bunuri şi servicii, libera circulaţie a forţei de muncă, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare, abolirea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei moldoveneşti la Acquis UE.

ZLSAC este un acord multilateral încheiat pe o perioadă nelimitată, oferind beneficii la export mai mari decât regimul comercial acordat unilateral de UE până în decembrie 2015 şi o previzibilitate pe termen lung pentru afaceri şi investiţii. Planul de Acţiuni ZLSAC a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului de la Chişinău din 14 decembrie 2010. 

Transnistria, parte a acordului

După parafarea Acordului de Asociere, în noiembrie 2013 la Vilnius, regiunea transnistreană a beneficiat de preferinţe comerciale autonome din partea UE. Acest lucru a făcut pe parcursul ultimilor doi ani ca aproape 50 la sută din mărfurile exportate din stânga Nistrului să ajungă pe piaţa Uniunii Europene. Preferinţele comerciale au expirat odată cu sfârşitul anului 2015, oficialii europeni subliniind de mai multe ori în ultimul timp că acestea nu vor fi prelungite.

Pe 12 noiembrie 2015, Ministerul Economiei al Republicii Moldova a prezentat Direcţiei Generale Comerţ a Comisiei Europene un set de Măsuri de facilitare a comerţului cu UE în regiunea transnistreană, convenit cu Tiraspolul. Proiectul a parcurs procedurile de avizare în instituţiile competente de la Chişinău şi Bruxelles şi a fost aprobat pe 18 decembrie 2015 de preşedintele Consiliului de Asociere RM-UE, Gheorghe Brega, prim-ministru interimar al Republicii Moldova.

În baza acestei decizii, autorităţile moldoveneşti oferă acces la toate procedurile interne de obţinere a documentelor de însoţire a mărfurilor destinate exportului pe piaţa comunitară, în mod transparent şi echitabil, iar agenţii economici sunt chemaţi să le utilizeze. Sub aspect tehnic mecanismele şi instituţiile de autorizare a relaţiilor comerciale externe sunt similare cu cele actuale, ceea ce garantează că punerea lor în practică va fi posibilă chiar de la 1 ianuarie 2016, cred autorităţile.

Conducerea Guvernului Republicii Moldova a solicitat instituţiilor responsabile ale statului să trateze cu responsabilitate şi deschidere întreprinderile transnistrene la această etapă importantă, în cadrul stabilit al regulilor de comerţ liber. De asemenea, este important ca agenţii economici să fie informaţi corect şi la timp în legătură cu procedurile puse la dispoziţia lor pentru o activitate comercială cât mai convenabilă cu partenerii din Uniunea Europeană.

Dezinformarea de la Tiraspol

Totuşi, deşi recunosc deschiderea pieţei UE pentru produsele din stânga Nistrului şi gravitatea situaţiei în cazul în care această piaţă ar putea fi închisă, administraţia ilegală de la Tiraspol a încercat să obţină prelungirea doar a preferinţelor comerciale, refuzând categoric implementarea Acordului ZLSAC în Transnsitria. Mai mult decât atât, la începutul lunii decembrie, aceasta a difuzat o informaţie potrivit căreia ar fi convins reprezentanţii Uniunii Europene privind necesitarea elaborării şi implementării unei formule aparte pentru ca agenţii economici din regiune să beneficieze de regim comercial preferenţial cu piaţa comunitară.

Astfel, presa din stânga Nistrului îl cita pe „viceministrul de externe” de la Tiraspol, Dmitri Palamarciuc, care l-ar fi anunţat pe liderul autoproclamat, Evgheni Şevciuk, că s-a ajuns la un acord cu reprezentanţii Uniunii Europene în vederea prelungirii regimului preferenţial de comerţ cu Transnistria după 1 ianuarie 2016. „Am reuşit să convingem reprezentanţii uniunii Europene de faptul că Transnistria are nevoie de o soluţie aparte, iar implementarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE, care a fost încheiat împotriva intereselor noastre strategice şi fără consultarea noastră, nu are perspectivă pentru populaţia din Transnistria. Am stabilit deja care vor fi parametrii de bază a noului regim comercial, iar acum este finalizată procedura de aprobare de către structurile europene. Totuşi, noi chiar astăzi putem să spunem că întreprinderile din Transnistria vor păstra posibilitatea de a exporta în regim preferenţial în UE şi după 1 ianuarie. Nu vor exista cerinţe suplimentare, speciale, îndeplinirea anumitor standarde sau acordul anumitor instituţii controlate aşa cum au anunţat jurnaliştii de rea-credinţă sau experţii”,a  declarat Palamarciuc.

Tiraspolul mulţumeşte Bruxelles-ului. Delegaţia UE tace

Precizăm că nici autorităţile de la Chişinău, nici Delegaţia UE în Republica Moldova nu au comentat informaţiile asupra cărora insistă Tiraspolul, potrivit cărora regiunea va continua să beneficieze de regimul preferenţial comercial. Pe 21 decembrie 2015, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a întreprins o vizită la Tiraspol în cadrul căreia s-a întâlnit cu aşa-zisul ministru de externe din stânga Nistrului, Vitalie Ignatiev. 

Potrivit unui comunicat al „ministerului de externe” de la Tiraspol, Ignetiev i-a spus Ambasadorului UE că îşi manifestă reunoştinjţa pentru implicarea sa în soluţionarea problemelor actuale ale regiunii, inclusiv ale celor economice. „Uniunea Europeană rămâne unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali externi ai Transnistriei. Întâlnirea noastră are loc pentru prima dată de la acordul la care am ajuns în ceea ce ţine de regimul preferenţial comercial dintre Transnistria şi Uniunea Europeană, care a constituit o noutate bună pentru agenţii economici. Însuşi faptul că am ajuns la o înţelegere în această problemă în aceste condiţii destul de complicate ne arată că noi într-adevăr avem capacitatea de a atinge anumite compromisuri”, a declarat Vitalie Ignatiev. 

La rândul lor, reprezentanţii Delegaţiei UE şi ai Chişinăului nu au reacţionat la anunţul puterii ilegale de la Tiraspol privind stabilirea unui acord în vederea prelungirii comerţului privelegiat cu piaţa comunitară, „în baza unei formule aparte”. 

Tiraspolul nu vrea să facă parte din ZLSAC

Totodată, în ultimele zile ale anului 2015 pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a declarat într-un interviu pentru Svobodnaia Pressa că Transnistria nu va face parte din Zona de Liber Schimb cu UE pentru că îşi doreşte integrarea în Uniunea Eurasiatică.

Pretinsul oficial de la Tiraspol a declarat că Transnistria şi-a pierdut preferinţele comerciale cu UE care îi permiteau să exporte mărfuri în statele comunitare fără a plăti taxe, deoarece Republica Moldova a aderat la Zona de Liber Schimb cu UE. Ignatiev a insistat asupra faptului că Transnistria nu a semnat Acordul de Liber Schimb cu UE, deoarece acesta contravine ideii de integrare în Uniunea Eurasiatică. „Permiteţi-mi să vă reamintesc că Transnistria nu a semnat Acordul de Liber Schimb cu UE, deoarece acesta se află în contradicţie cu politica externă a Tiraspolului care a fost stabilită de poporul transnistrean în cadrul referendumului privind apropierea de Rusia, integrarea în Uniunea Eurasiatică”, a declarat Ignatiev.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite