„Şeful Investprivatbank a furat“, acuză Vântu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Ovidiu Vântu
Sorin Ovidiu Vântu

Miliardarul român a declarat în faţa instanţei din Bucureşti că Ivan Chirpalov ar fi vinovat de intrarea în faliment a băncii. La Chişinău, până acum au fost deschise peste 60 de dosare pe acest caz. Procurorii nu exclud că vor porni cauze penale şi pe numele unor funcţionari de la Banca Naţională a Moldovei, instituţie responsabilă de supravegherea sectorului bancar.

Aproximativ 60 de dosare au fost deschise până în prezent pe cazul falimentării băncii Investprivatbank, anunţă oamenii legii. „Multe dintre acestea au ajuns deja în instanţă, unde au fost pronunţate şi sentinţe", a precizat Viorel Radeţchi, şeful Procuraturii Anticorupţie.

ANGAJAŢI DE LA BNM RISCĂ DOSARE PENALE

Procurorul nu a exclus nici faptul că în scurt timp ar putea fi iniţiate şi cauze penale pe numele unor funcţionari din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), instituţie responsabilă de supravegherea sectorului bancar. Potrivit unor specialişti din domeniu, administraţia instituţiei financiare principale a ţării ar fi fost la curent cu tot ce se întâmpla la Investprivatbank, dar nu a intervenit la timp pentru a stopa intrarea în insolvabilitate a băncii.

Avântul miliardarului român Sorin Ovidiu Vîntu, oprit de Constituţie

Află cum milionarul Sorin Ovidiu Vîntu şi-a spălat banii în Republica Moldova

În acelaşi timp, miliardarul român Sorin Ovidiu Vântu a declarat în faţa judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti că BNM a închis Investprivatbank în mod nejustificat. Mai mult, el se consideră victimă în acest caz, iar unul dintre vinovaţi, potrivit lui, ar fi Ivan Chirpalov, preşedintele instituţiei finaciare la momentul când aceasta a ajuns să fie declarată falimentară.

ÎNVINUITUL ÎNVINUIEŞTE

„Petromservice a achiziţionat o bancă în Republica Moldova (Investprivatbank, n.r.). Directorul acelei bănci (Ivan Chirpalov, n.r.) a furat. Drept pentru care instituţiile de specialitate, de profil, din Republica Moldova l-au arestat, moment în care o altă instituţie (BNM, n.r.) a închis banca în mod nejustificat, comiţând un abuz, pentru că statul moldovean este acţionat în justiţie. S-a ajuns deja la Curtea Supremă de Justiţie, pentru recuperarea a 52 de milioane de euro, contravaloarea băncii", a spus în instanţa de la Bucureşti Sorin Ovidiu Vântu. Miliardarul a susţinut în faţa magistraţilor că există şanse mari ca banii să fie recuperaţi.

În acelaşi timp, Vântu - care este acuzat că ar fi adus un prejudiciu de circa 83 de milioane de euro firmei Petromservice (PSV Company), unul dintre acţionarii Investprivatbank - îi întreabă pe judecători ce se va întâmpla după recuperarea prejudiciului.

INTERMEDIAR LA CHIŞINĂU

Omul de afaceri român a mai afirmat că a cumpărat legal, în anii 2008-2009, acţiunile a şase întreprinderi moldoveneşti printr-un intermediar de la Chişinău. Totodată, Vântu a insistat asupra faptului că procurările de pachete de acţiuni, la preţuri de zeci de ori mai mari decât cele nominale, au fost tranzacţii financiare perfect legale.

Lovitură constituţională la Chişinău pentru milionarul român Sorin Ovidiu Vîntu

Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Ţurcan şi alţi 8 inculpaţi au fost puşi în libertate!

„Orice specialist, adică nu orice specialist, ci orice amator în pieţele de capital vă poate spune că unul este preţul unei societăţii, a unui pachet important de acţiuni care se negociază cu proprietarul, şi alta este preţul care este pe ecran la bursă, unde cumperi pachete mititele, zece acţiuni, o sută, o mie, procente de unu, doi, trei, care e deja imens. Nu se pot cumpăra acţiuni de pe bursă decât de către societăţi agreate de intermediere, de către instituţiile care reglementează pieţele de capital dintr-o societate. Petromservice nici dacă stătea în cap cu toţi cei nouă din boxă (a acuzaţilor, n.r.) nu putea să cumpere o acţiune de pe bursa din Republica Moldova fără să apeleze la un intermediar specializat şi agreat de CNVM sau cum s-o numi, Comisia de Valori Mobiliare din Moldova", a precizat Vântu.

Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piaţă, susţine că, din punct de vedere al legislaţiei moldoveneşti, aceste tranzacţii au fost legale. În acelaşi timp, el consideră că legislaţia are multe deficienţe şi ar necesita să fie ajustată la normele internaţionale. „La procurarea acţiunilor întreprinderilor din Republica Moldova s-a aplicat un preţ exagerat de mare, în comparaţie cu valoarea lor reală, şi doar acest lucru trebuia să provoace suspiciuni autorităţilor din domeniu privind scopul urmărit de cumpărător", a precizat expertul.

83 de milioane de euro este suma prejudiciului provocat companiei Petromservice prin intermediul firmelor din Moldova.


Tranzacţii de spălare de bani

La finele lui 2008 - începutul lui 2009, prin tranzacţii de vânzare-cumpărare de acţiuni la şase întreprinderi din Moldova, au fost spălate circa 49 de milioane de euro, bani ce veneau de la Petromservice, din România, care ulterior a ajuns în faliment. E vorba de Magistrala şi Conmec din Bălţi, Agat, Semnal şi Mezon din Chişinău, precum şi Fabrica de Conserve din Coşniţa. Pachete de acţiuni la aceste companii erau procurate la preţuri de zeci de ori mai mari decât cele reale, iar banii, după ce treceau prin conturile mai multor firme, se întorceau curaţi în băncile cipriote.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite