Şeful Catedrei Militare de pe lângă Universitatea de Stat din Cahul şi un profesor, implicaţi într-o schemă de eliberare a adeverinţelor militare

Şeful Catedrei Militare de pe lângă Universitatea de Stat din Cahul şi un profesor, implicaţi într-o schemă de eliberare a adeverinţelor militare

FOTO cna.md

Şeful Catedrei Militare de pe lângă Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul şi un profesor la aceiaşi catedră au fost reţinuţi luni, 19 iunie, de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie. Cei doi funcţionari sunt bănuiţi de corupere pasivă şi abuz de serviciu. Aceştia ar fi pus la cale o schemă de eliberare a adeverinţelor militare în lipsa frecventării de către studenţi a cursurilor de instruire.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit datelor preliminare ale anchetei, cei doi suspecţi a fi extorcat şi primit sistematic bani de la cursanţi pentru a le asigura obţinerea certificatelor de absolvire a catedrei cu acordarea gradelor militare şi depunerea jurământului, în timp ce aceştia nu se prezentau la orele de curs şi la examene sau se aflau peste hotarele ţării. În baza adeverinţelor de absolvire, studenţii puteau primi livrete militare pentru a accede ulterior în funcţii cu statut special militar.  

Cazul a fost investigat cu suportul informaţional şi operativ al Serviciului de Informaţii şi Securitate. În vederea consolidării materialului probator, o livrare de control de 100 de euro a fost efectuată sub supravegherea CNA. După primirea banilor şi eliberarea unui certificat promis, şeful Catedrei şi profesorul au fost recunoscuţi în calitate de bănuiţi şi reţinuţi pe un termen de 72 de ore.
Pe acest caz, au fost pornite două cauze penale pe corupere pasivă şi abuz de serviciu, fiind apoi conexate într-una singură.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 10 ani cu amendă în mărime de până la 8.000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 10 ani.
Actualmente se întreprind măsuri speciale de investigaţie şi acţiuni de urmărire penală în vederea documentării activităţii infracţionale a bănuiţilor.
citeste totul despre: