Zeci de absolvenţi din Sălaj au dat în judecată Universitatea „Spiru Haret” pentru a-şi primi diplomele de licenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că nu şi-au primit de doi ani diplomele, zeci de absolvenţi promoţia 2009 de la „Spiru Haret”, Zalău – Facultatea de Psihologie – Pedagogie au deschis proces împotriva universităţii. Absolvenţii de la Psihologie sunt primii - din cei aproximativ o mie care şi-au dat licenţa la Zalău în 2009 - care au decis să ceară prin instanţă universităţii să le elibereze diplomele.

Sătui să le fie tot amânată eliberarea diplomelor de licenţă, 50 de absolvenţi ai Universităţii „Spiru Haret”, care au susţinut examenul de licenţă la Centrul Teritorial Zalău pentru Învăţământ la Distanţă, au decis să-şi ceară diplomele în instanţă. Marea majoritate a celor care au recurs la această măsură este reprezentată de absolvenţi ai Facultăţii de Psihologie – Pedagogie, cei mai mulţi dascăli în şcolile din judeţ.

„Până la urmă, ni s-a acrit de atâta tergiversare, mai ales că noi nu am făcut nimic ilegal. Am făcut o facultate, despre care nouă ni s-a spus că este acreditată, şi am dat nişte examene perfect legale”, explică demersul Viorel Sim, un dascăl din Şimleu Silvaniei care s-a ocupat organizarea acţiunii în instanţă pe judeţul Sălaj. În procesul în care profesorii din Sălaj dau în judecată Universitatea „Spiru Haret” sunt reprezentaţi şi absolvenţi din alte judeţe din Ardeal, aflaţi şi ei în aceeaşi situaţie.În total, aproximativ 250 de absolvenţi cer, într-un proces aflat pe rolul Curţii de Apel Cluj, eliberarea diplomelor de licenţă.

Reprezentanţii universităţii şi ai ministerului se acuză reciproc

Potrivit lui Viorel Sim, săptămâna aceasta a avut loc cel de-al doilea termen în proces, însă judecătorul nu s-a putut pronunţa din cauza divergenţelor iscate în sala de judecată între reprezentanţii universităţii şi cei ai Ministerului Educaţiei (chemaţi ca parte în proces de universitate). „Au dat vina unul pe altul pentru această situaţie, cu diplomele”, explică profesorul. Soluţionarea cauzei a fost amânată, în aceste condiţii, pentru luna viitoare.


Absolvenţii sunt optimişti în privinţa soluţiei. „E un drept câştigat, pe care nu pot să ni-l ia cum vor. Colegi din alte judeţe au câştigat deja”, ne-a declarat un alt absolvent aflat în această situaţie – educatoarea Maria Puie, directoarea Grădiniţei nr.11 Zalău.


Ordonanţa 10 nu poate fi aplicată retroactiv


Absolvenţii susţin că refuzul universităţii şi a Ministerului Educaţiei de a le elibera diplomele este ilegal, întrucât Ordonanţa 10/2009, invocată de cele două instituţii şi care scoate în afara legii absolvenţii de la forma de învăţământ la distanţă, a apărut după ce ei şi-au dat licenţa. "Se încalcă, astfel, principiul neretroactivitţii legii civile", explică Viorel Sim, precizând că ordonanţa respectivă poate produce efecte numai de la intrarea ei în vigoare, nu şi înainte. În plus - mai spune el - legea prevede că o specializare acreditată la forma de învăţământ zi se consideră acreditată şi la celelalte forme, iar facultatea lor are acreditare la zi.

Absolvenţii "Spiru Haret" mai spun că au trimis cereri scrise la decanatul facultăţii, prin care au solicitat eliberarea diplomelor, dar nu au primit niciun răspuns, deşi termenul legal de 30 de zile a trecut. "Avem ştampila universităţii, pe confirmarea de primire, semn că cererile noastre au ajuns acolo, dar nu am primit niciun răspuns. Este şi asta probă la dosar", susţine Sim.

Cifră: Pentru doar cinci specializări ID se eliberează, în prezent, diplome

Citeşte şi După doi ani de controverse, absolvenţii "Spiru Haret" îşi primesc diplomele

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite