Top 6 insule părăsite. Cele mai interesante paradisuri scăldate de ape

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii au fost fascinaţi mereu de insulele pustii, numeroşi scriitori, printre care Daniel Defoe, Robert Luis Stevenson, Jules Verne sau Edgar Alan Poe, dedicându-le romane devenite celebre.

Deşi toate insulele existente pe Glob au fost cucerite de om, există încă, în diverse colţuri ale lumii, scăldate în apele oceanelor, petice de pământ nelocuite. Multe dintre acestea amintesc de descrierile lui Daniel Defoe, în celebrul său roman de aventuri "Robinson Crusoe", dominate de natura sălbatică, de peisaje ce nu au nimic în comun cu paradisurile exotice pe care ni le-am putea închipui. Site-ul mnn.com a întocmit o listă a câtorva dintre aceste locuri ce par uitate de lume.

Insula Henderson

Peticul de pământ din Oceanul Pacific a fost inclus în Patrimoniul UNESCO fiind unul dintre puţinii atoli din lume care nu a fost afectat de prezenţa oamenilor. Acest loc oferă habitat pentru 10 specii endemice de plante şi alte patru de păsări. Deşi este nelocuită, micuţa insulă Henderson din Oceanul Pacific este considerată cel mai poluat loc de pe glob, având ghinionul de a fi situată în calea unui curent care îi îngroapă ţărmurile în tone de gunoaie.

Insulele Ang Thong

Grupul de insule din sudul Thailandei, nu departe de luxurianta Koh Samui, oferă turiştilor un alt fel de experienţă tropicală. Majoritatea acestor insule din calcar, acoperite cu păduri tropicale şi scăldate în ape turcoaz, sunt nelocuite, însă sunt la mare căutare printre turiştii interesaţi de o aventură, dar şi de o excursie cu buget redus. Arhipelagul face parte dintr-un parc naţional, motiv pentru care accesul este controlat şi asigurat doar de câţiva operatori care asigură transportul cu caiacul în aceste locuri unice.

Insula Jaco

Această insulă nelocuită din Timorul de Est are o poveste neobişnuită. Considerată pământ sacru, a fost ocolită de către oamenii locului şi astfel a rămas nepopulată. Plajele sale cu nisip fin şi apele turcoaz i-au atras, însă, ca un magnet pe turişti, care găsesc aici un colţ de paradis rămas neatins de oameni.

Atolul Aldabra

Deşi mai puţin cunoscute, Aldabra din Oceanul Indian este al doilea cel mai mare atol de corali din lume, aici vieţuind în jur de 100.000 de ţestoase gigant. Acesta este şi motivul pentru care zona este supranumită "insula virgină a ţestoaselor uriaşe". De-a lungul anilor, ecologiştii au depus eforturi uriaşe pentru a conserva insula şi a se împotrivit proiectelor de amenajare a unei baze militare sau a unor aşezări permanente.

Numărul turiştilor care vin să deranjeze liniştea de pe Aldabra, din cauza poziţionării geografice a insulei şi costului mare al călătoriei, întrucât nu există o legătură aeriană sau navală directă. În plus, accesul vizitatorilor este condiţionat de respectarea unor reguli stricte.

Insula Tetepare

Cea mai mare insulă nelocuită din Pacificul de Sud, Tetepare nu a fost dintotdeauna pustie. Locuitorii iniţiali ai insulei au trăit în sate împrăştiate şi vorbeau o limba diferită, însă, din motive necunoscute, au părăsit insula la mijlocul secolului al XIX-lea. Încercările ulterioare de a transforma zona într-o colonie agricolă au eşuat, iar pădurile tropicale s-au extins, ajungând să acopere mare parte din suprafaţă.

Descendenţii foştilor locuitori au înfiinţat o asociaţie care supraveghează activităţile de conservare pe insulă şi care au grijă ca aceste locuri să îşi păstreze sălbăticia. Tetepare este destinaţia ideală pentru pasionaţii scuba diving şi snorkeling.

Insula Devon

Nu toate insulele pustii sunt situate la tropice. Este cazul Insulei Devon, cea mai mare insulă nelocuită din lume, care se află în zona artică. Cu un sol îngheţat aproape tot anul, în condiţiile în care temperatura medie anuală este de -16 grade, zona este săracă în plante sau animale.

Terenul arid, temperaturile sub pragul îngheţului şi izolarea oferă un bun mod de a testa capacităţile oamenilor de a se adapta unei vieţi în afara Pământului. Tocmai de aceea, insula este folosită de către astronauţi pentru a-şi testa echipamentele şi a se instrui pentru viitoarele misiuni pe Marte.

Citiţi şi:

Ape ucigaşe: lacul care a omorât mii de oameni şi animale

Top 10 cele mai spectaculoase faruri din lume. Cum arată Turnul lui Hercule din Spania, construcţia veche de 1.900 de ani

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite