„Tatăl albinelor“: un apicultor din Sălaj face profit dulce din miere şi mătci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cosmin Meseşan, din judeţul Sălaj, s-a apucat de apicultură în urmă cu peste 20 de ani, din dorinţa de produce miere pentru familia lui. De la doi stupi primiţi de la un vecin, a reuşit să pună pe picioare, în satul Jac, o afacere de succes, ce numără în prezent 420 de stupi.

Cu multă muncă şi studiu continuu, fără de care i-ar fi fost imposibil să treacă de la apicultura hobby la cea profesionistă, sălăjeanul Cosmin Meseşan (43 de ani) nu doar că produce miere şi polen, pe care le vinde la export, ci şi mătci din rasa Albina Carpatină.

„Matca este pionul principal într-un stup. Prin urmare, pentru a mă extinde cu stupina şi pentru a obţine o producţie mare de miere, trebuia să am mătci bune. Am demarat un proces de selecţie extrem de riguros al mătcilor cu potenţial: am ales exemplarele cu predispoziţie scăzută la roit, cu rezistenţă crescută la boli, care iernau liniştit şi asigurau o producţie ridicată de miere, polen şi ceară. De la acestea am recoltat larvele, din care au ieşit mătci-fiice, împerecheate, mai apoi, cu trântori atent selectaţi, aceştia moştenind circa 50 la sută din caracterele genetice“, explică apicultorul. Pe scurt, orice om care doreşte să devină apicultor trebuie mai întâi să cumpere mătci, adică albine-femelă mai mari decât albinele lucrătoare şi care depun ouă.

image

S-a convins de importanţa unui astfel de demers după primul an în care a folosit mătcile selectate, când a înregistrat o creştere cu 50 la sută a producţiei de miere. Vestea s-a răspândit în rândul apicultorilor din zonă, care i-au cerut să le vândă mătci de multiplicare. A fost momentul în care s-a născut „Crescătoria de mătci“, o afacere ce a crescut de la 20 de astfel de albine vândute în primul an, la peste 1.000 în prezent. Preţul unei mătci este de 65 de lei. „Totul se derulează artificial, pentru că apicultorul trebuie să deţină controlul. Nu poţi avea o afacere de succes daca laşi totul în seama naturii şi faci apicultură aşa cum făcea badea Ioan acum zeci de ani“, susţine Cosmin Meseşan.

Potrivit spuselor sale, cererea este atât de mare, încât a fost nevoit să facă o listă de aşteptare: „Nu reuşesc să produc atâtea mătci câte mi se cer. Toamna întocmesc o listă de aşteptare cu apicultorii care vor să cumpere mătci, iar primăvara, când îmi încep activitatea, ştiu câte trebuie să cresc. Mătcile mele provin dintr-o stupină de multiplicare autorizată de către Agenţia Naţională pentru Zootehnie“.

Exportă în Germania

În paralel cu creşterea mătcilor pentru multiplicare, sălăjeanul se ocupă şi de creşterea albinelor, producţia de miere şi de polen ajungând în Germania, prin firme intermediare. Într-un an bun, cum a fost 2013, livrează pentru piaţa germană peste 10 tone de miere, la 20 de lei/kg, în timp ce polen a reuşit să vândă, anul acesta, 3,5 tone, cu 30 lei/kg.

Pentru a ajunge la nivelul actual, apicultorul mărturiseşte că a investit de-a lungul anilor aproximativ 100.000 de lei. Deşi cheltuielile nu sunt deloc de neglijat, recunoaşte că o afacere în domeniu poate fi extrem de profitabilă dacă este făcută „cu cap“.

Vă mai recomandăm:

Cum a lansat un tânăr din Zalău o afacere cu cămăşi la comandă. Povestea „Cocotti”, brandul care se ambiţionează să concureze cu marii jucători de pe piaţă

„Mama Ţic“, ferma cu care doi soţi din Sălaj vor să câştige pariul cu agricultura ecologică

Afacere cu prăjituri după reţetele străbunicii: „Sunt dintr-o carte atât de veche, că a trebuit să lipesc paginile“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite