Judecătoarea din Sălaj care ar fi reclamat amestecul SRI în dosarele Justiţiei spune că documentul prezentat la Antena 3 este un fals

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un memoriu a fost transmis mai multor instituţii ale statului, printre care Senatul şi Guvernul României. Actul, semnat de către o judecătoare din Sălaj, ar dezvălui detalii despre modul în care ar funcţiona sistemul judiciar.

UPDATE ORA 12.00 Oficialii Tribunalului Sălaj dezmint, într-un comunicat de presă, informaţiile potrivit cărora în cadrul instituţiei ar fi organizate comisii mixte formate din procurori, judecători şi şefi ai altor instituţii, care să analizeze dosare penale în scopul propunerii de soluţii. "Soluţia în cadrul unui dosar penal este dată exclusiv de judecătorul cauzei, ca urmare a deliberării personale, în baza probelor legal administrate în cauză, fără interferenţe exterioare. De asemenea, dosarele instanţei părăsesc sediul Tribunalului Sălaj doar în condiţiile expres reglementate de Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, aprobat prin Hotărîrea nr. 1375/2015 a Consiliului Superior al Magistraturii", se precizează în comunicat.

Sursa citată subliniază şi faptul că magistratul Cristina Ştef nu a formulat şi adresat vreun memoriu cu un astfel de conţinut Comisiei juridice a Senatului României şi nici vreunei alte instituţii ale statului, şi că "aspectele prezentate în cuprinsul memoriului nu corespund realităţii".

Şi judecătoarea al cărei nume apare ca semnatar al memoriului a transmis presei un comunicat, în care afirmă că a aflat despre acest document ăn 20 aprilie, în urma unei comunicări din partea Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din cadrul Senatului. În aceeaşi zi, spune ea, a formulat plângere penală faţă de autor necunoscut pentru comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. "Nu am formulat şi adresat un astfel de memoriu nici Guvernului României şi nici vreunei alte instituţii", punctează Ştef.

TEXT INIŢIAL

Un document exploziv ce poartă semnătura judecătoarei Cristina Ştef de la Tribunalul Sălaj a fost transmis mai multor instituţii publice, printre care Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, Senatul României, Guvernul României şi Serviciul Român de Informaţii. Conţinutul acestuia a fost făcut public în ediţia de miercuri seara a emisiunii "Sinteza Zilei" de la Antena 3.

Autorul memoriului semnalează faptul că la nivelul judeţului Sălaj funcţionează un "comitet mixt" - din care fac parte şefii Parchetului, DIICOT, SRI şi Finanţe - care ar lua decizii în ceea ce priveşte soarta dosarelor "grele" aflate pe rolul instanţelor de judecată.

"La nivelul Tribunalului Sălaj, în virtutea colaborării dintre instanţă, Parchet şi Serviciul Român de Informaţii, anumite dosare cu infracţiuni grave sunt scoase din tribunal şi prezentate la Serviciul Român de Informaţii. În cadrul instituţiei funcţionează comitetul mixt, format din procurorii Dan Bubuig şi Crin Bologa, doamna judecător Claudia Tomşa şi dl.col. Marius Noje, şeful S.J Sălaj (uneori participă şi Laurenţiu Butiri, şeful A.J.F.P. Sălaj). Comitetul mixt analizează dosarele cu infracţiuni grave, subsecvent propunându-se soluţiile care trebuie date. La nivelul judecătorilor secţiei penale hotărârile sunt aduse la cunoştinţă de doamna judecător Claudia Tomşa", scrie autorul rândurilor.

"Întrucât în ultima perioadă în spaţiul public şi presă sunt realizate afirmaţii grave privind legalitatea acestei colabărări instituţionale, am apreciat necesar să vă sesisez pentru a exprima un punct de vedere avizat, de care să ne putem servi în cazul apariţiei unor neplăceri din partea justiţiabililor sau a avocaţilor din dosarele cu infracţiuni grave (...). Vă rog să lămuriţi dacă transportul dosarelor la sediul S.J.I.Sălaj respectă dispoziţiile Legii 303/2004 şi 304/2004", se mai arată în memoriu.

Judecătoarea a făcut plângere penală

Contactat, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Crin Bologa, susţine că judecătoarea a făcut o plângere penală pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, după ce Senatul i-a solicitat acesteia lămuriri cu privire la colaborarea dintre Tribunal, Parchet şi SRI. Magistratul susţine că nici textul, nici semnătura nu îi aparţin. "La data de 20 aprilie 2018, doamna judecător Ştef Maria-Cristina de la Tribunalul Sălaj a formulat o plângere penală faţă de autori necunoscuţi, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, prevăzută de art. 322 alin. 1 C.p. Din cuprinsul plângerii rezultă că autori necunoscuţi au formulat un memoriu în numele dânsei, contrafăcându-i semnătura", a declarat Bologa.

"Menţionez că nu am redactat şi nici adresat un astfel de memoriu, nici Senatului, nici altor instituţii şi contest semnătura aplicată pe acesta. Solicit să faceţi cercetări pentru identificarea autorilor infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnături privată", afirmă Ştef în plângerea făcută.

Potrivit spuselor sale, în cauză se fac cercetări pentru identificarea autorilor falsului, în cursul zilei de miercuri, procurorul de caz dispunând instituţiilor care au primit memoriul, să ne trimită plicurile şi documentele în original.
Prim-procurorul a ţinut să menţioneze că "Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj şi-a desfăşurat şi îşi desfăşoară activitatea conform legilor în vigoare, inclusiv în ce priveşte relaţiile cu alte instituţii ale statului, cele descrise în cuprinsul memoriului fiind nereale".

"E un act de denigrare"

La rândul său, şeful DIICOT Sălaj, Dan Bubuiug, s-a arătat indignat de faptul că actul a ajuns să fie făcut public, fără a fi efectuate "minime verificări". "Chestiunea gravă, din punctul meu de vedere, este că documentul - care poartă ştampila Guvernului şi are număr de înregistrare - a ajuns în presă fără să se facă, în prealabil, minime verificări la titularul memoriului. E un act de denigrare. Nu ne jucăm cu imaginea oamenilor fără să facem minime verificări măcar la petent, să vedem dacă şi-l asumă sau nu. E simplu să aruncăm o bombă, să o dezbată o ţară întreagă şi mâine să o dezminţim", a punctat Bubuiug.

Contactaţi, reprezentantaţii Tribunalului Sălaj au precizat că documentul este un fals şi că vor transmite în cursul acestei zile un comunicat de presă.

Mai puteţi citi:

Abuz în serviciu, mită şi trafic de influenţă, într-un dosar cu nume grele din magistratură, poliţie şi învăţământ

Magistraţii sălăjeni au protestat în tăcere pe scările instanţei. „Noi vom fi neputincioşi, iar victime vor fi cetăţenii“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite