Satul lui Iuliu Maniu a votat Declaraţia de Unire cu Republica Moldova. „Maniu şi-a dorit ca toţi românii să trăiască într-o Românie întregită“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bădăcinul este prima localitate din Sălaj care semnează Declaraţia FOTO Cristian Borz
Bădăcinul este prima localitate din Sălaj care semnează Declaraţia FOTO Cristian Borz

În semn de solidaritate cu primăriile din republica Moldova, bădăcinenii a votat documentul prin care îşi exprimă dorinţa de a sărbători Anul Centenatului împreună cu fraţii de peste Prut.

Bădăcin, satul lui Iuliu Maniu, este prima localitate din judeţul Sălaj care a votat Declaraţia de Unire cu Republica Moldova, la propunerea avocatului Vasile Gil – Baroul Bucureşti, ca răspuns la votul celor peste 60 de localităţi din Republica Moldova care au semnat până acum declaraţii de unire. Demersuri asemănătoare se fac şi în comunele Băseşti şi Siseşti din judeţul Maramureş.

Adunarea Generală a satului Bădăcin a semnat recent acest document, în care se precizează: „Să facem tot ce ne stă în puterea noastră pentru reîntregirea ţării în anul centenar 2018. Generaţia de azi are datoria morală de a lupta pentru aceleaşi idealuri apărate cu preţul vieţii lor de înaintaşii noştri. Poporul român nu poate sărbatori Centenarul Unirii 2018 despărţit şi fără o parte din teritoriile româneşti care au făcut obiectul marii sărbători de la Alba Iulia în 1918. O sărbătoare adevărată a poporului român poate avea loc în aceleaşi condiţii din 1918. Fraţi ai aceleiaşi familii.

Nu trebuie să uităm suferinţele trecutului, chinurile fraţilor, părinţilor şi bunicilor noştri, care au luptat pentru pământul acesta românesc, umiliţi prin lagărele sovietice de unde, unii nu s-au mai întors. Mai mult, împotriva voinţei lor, fraţii noştri din Basarabia au fost rupţi de la trupul patriei istorice din voia lui Hitler şi a lui Stalin.
Prin prezenta Declaraţie ne asociem demersurile primarilor din Republica Moldova/Basarabia şi din România, de a lupta împreună pentru recunoşterea valabilităţii actului Unirii, citit de bistriţeanul Iuliu Hossu la 1 Decembrie 1918. Ne exprimăm dorinţa de a sărbători împreună Centenarul Marii Uniri 1918-2018, împreună ca fraţi şi fără ca pământul românesc să aibă graniţă la Prut“.

Declaraţia nu are valoare juridică, ci reprezintă doar un gest simbolic în Anul Centanar, subliniază părintele paroh greco-catolic de Bădăcin, Cristian Borz.
"Documentul semnat de noi nu are niciun fel de încărcătura juridică, el este pur şi simplu un act de solidaritate cu cele peste 60 de primării din Republica Moldova care au semnat deja Declaraţia de Unire cu România. Ne dorim să sărbătorim împreună cu fraţii de peste Prut Anul Centenarului, acesta fiind motiv de sărbătoare a românilor de pretutindeni. Pentru noi, cei din Bădăcin, semnarea acestui act are o încărcătură cu atât mai mare cu cât Iuliu Maniu şi-a dorit ca toţi românii să trăiască într-o Românie întregită. Aici e locul unde Iuliu Maniu obişnuia să se retragă şi să se întâlnească cu ceilalţi artizani, pentru a pune la cale făptuirea Marii Uniri“, a punctat preotul.

Vă mai recomandăm:

FOTO Gală pentru salvarea Casei lui Iuliu Maniu. Directorul INP: „Patrimoniul este al tuturor şi grija nu trebuie lăsată doar în sarcina autorităţilor“

O zi din viaţa lui Iuliu Maniu descrisă de Corneliu Coposu. Documentul inedit din Arhivele CNSAS

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite