Prea săraci să rămână în grevă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul dascălilor care au decis să-şi continue şi astăzi protestul este, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, de 1.315, ceea ce reprezintă 36 la sută din totalul personalului didactic din judeţ.

Numărul şcolilor din Sălaj care au rămas şi astăzi în grevă generală este, conform aceleiaşi surse, redus cu mai bine de jumătate faţă de ziua de ieri. Potrivit datelor primite în dimineaţa aceasta de la inspectorul şcolar general Ioan Abrudan, doar 52 de şcoli au fost în grevă (unele dintre ele doar parţial), faţă de 109 cu o zi în urmă. Cei mai mulţi grevişti care au rămas pe poziţii sunt concentraţi, după cum afirmă Abrudan,  în unităţile de învăţămţnt din cele patru oraşe din judeţ, în special în licee, care au rămas masiv în grevă.


„Nu ne permitem să rămânem în grevă“


Printre unităţile care au decis să renunţe de astăzi la grevă se numără Şcoala Gimanzială „Simion Bărnuţiu“ din Zalău. „Am venit la şcoală în primul rând pentru că avem colegi, soţ şi soţie, care amândoi sunt dascăli şi au şi trei copii şi câteva rate. Cum să rămână fără salarii pe perioadă nederminată? Nu se pune problema să fim de acord cu ceea ce se întâmplă cu noi, cu această scădere a salariilor, dar din cauza sărăciei nu ne permitem, efectiv, să rămânem în grevă“, explica situaţia directorul şcolii, profesoara Maria Lupşe.


„Nu-s vinovaţi nici copiii, nici părinţii“


Directorul Lupşe susţine că profesorii din şcoala pe care o conduce s-au întors astăzi la catedră şi pentru copii. „Nu sunt vinovaţi nici copiii, nici părinţii pentru că nouă ni se taie din salarii“, adaugă directorul.

Maximilian Caraman este unul dintre profesorii din „tabloul“ creionat de director. „Şi soţia mea este tot profesoară şi nu ne-am permis «demnitatea» de a fi în grevă. La fel de mult a contat în decizia de a renunţa la protest şi faptul că nu am crezut de la început într-o finalitate a grevei. Am ştiut că jocurile sunt făcute, oricum, dinainte“, declară profesorul, care susţine că a semnat din start ca fiind împotriva grevei, însă spune că „presiunea grupului“ a făcut ca ieri să fie, totuşi, solidar cu aceştia.


Bacalaureatul decurge normal


Greva profesorilor, în special a celor din licee, nu afectează bacalaureatul, mai exact proba de evaluare a competenţelor lingvistice de limbă modernă, programată pentru săptămâna aceasta. Ioan Abrudan a admis, totuşi, că din cauza unor profesori evaluatori care au ales să facă grevă partea orală a probei, care ar fi trebuit să se desfăşoare pe durata a două zile, s-ar putea încheia în trei, fapt permis de metodologie, afirmă inspectorul general.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite