Motivul inventării fulgilor de cereale. Afaceriştii care au pretins inhibarea pornirilor sexuale ale consumatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fraţii John şi Will Kellogg FOTO http://www.firstversions.com
Fraţii John şi Will Kellogg FOTO http://www.firstversions.com

Cel mai cunoscut mic dejun, din cereale, a fost creat spre sfârşitul secolului al XIX-lea pentru a hrăni vizitatorii unei staţiuni în care erau recomandate preparatele vegetariene şi mişcarea drept piloni ai unei forme fizice bune. În subsolul acestui "templu al sănătăţii", administratorul John Kellogg împreună cu fratele său Will au produs primii fulgi de cereale.

Fiu al unui negustor, doctorul John Harvey Kellogg (1852-1943) a condus sanatoriul familial Battle Creek, din Statele Unite ale Americii, folosind metode holistice şi punând accent pe nutriţie, băile de soare, clisme şi exerciţii fizice. Adventist convins, el le-a impus pacienţilor o dietă vegetariană strictă, interzicându-le să consume alcool, tutum ori cafea. Motivul unei astfel de diete nu ţinea de stilul de viaţă sănătos, ci în speranţa că va reuşi să suprime pornirile sexuale.

Kellogg credea cu tărie în abstinenţa sexuală şi susţinea că alimentele dulci sau picante, precum şi produsele din carne creşteau pasiunea. În schimb, spune ei, cerealele şi nucile acţionau exact invers. S-a opus cu vehemenţă masturbării, citând numeroase surse medicale în campaniile sale împotriva lui, şi era de părere că sexul dăuna bunăstării fizice, psihice şi emoţionale, invocând chiar că plăcerile trupeşti ar cauza diferite boli.

Aşa se face că pentru a stinge pasiunea, el le oferea pacienţilor un tip nou de cereale, pe care fratele său, Will Kellogg, l-a inventat mai mult din întâmplare, după prăjirea unor fulgi din grâu fier şi râncezit. Într-o noapte, făcând diverse încercări cu grâu fiert, a constatat că acesta forma o pastă lipicioasă când era zdrobit între cilindri. A lăsat cea mai mare parte din grâu nemăcinat, pentru ca dimineaţă, să continue măcinarea lui, deşi se mucegăise. Grâul s-a sfărmat în fulgi la ieşirea din cilindri. Will a repetat experimentul şi a văzut că înmuierea îndelungată, şi nu mucegăirea, era cheia. Înmuiate, trecute printre cilindri şi uscate, boabele de grâu s-au transformat în fulgi delicioşi. A încercat şi alte cereale, de cel mai mare succes bucurându-se porumbul. Fulgii erau rumeniţi mai apoi într-un cuptor portabil.

Produsul finit era, în opinia lui John Kellogg, mâncăruri numai bune de consumat dimineaţa, la micul dejun, pentru a ţine în frâu pornirile sexuale ale consumatorilor.

După ce au obţinut brevetul pentru acest aliment, fraţii Kellogg au înfiinţat, în 1895, compania Sanitas Food Company, şi au început să comercialiezeze fulgii de cereale integrale. Nu a trecut mult până când au apărut neînţelegerile. În timp ce Will, mai puţin interesat de aspectul dietetic şi mai preocupat dezvoltarea afacerii, a venit cu propunerea introducerii zahărului în fulgi, pentru a-i face mai gustoşi, John nici că voia să audă de aşa ceva.

Ca urmare, în 1906, Will şi-a creat propria firmă de cereale - Battle Creek Toasted Corn Flake, care a devenit, mai apoi, compania Kellogg. 20 de ani mai târziu, el devenea un unul dintre cel mai bogaţi oameni ai Americii.

Vă mai recomandăm:

Istoria sarmalei la români. Cum a ajuns preparatul alimentar patentat de turci să fie ridicat la rang de mâncare naţională

Povestea lui „Do-Re-Mi“. Cum sună cântecul care a condus la apariţia notelor muzicale

Curiozităţi din lumea modei. Accesoriul vestimentar pentru care inventatorul a fost arestat

Povestea gumei de mestecat: de la răşină, la materiale sintetice aromate

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite