Medic ”campion” la şpăgi, condamnat la închisoare cu executare. El primise 199 de şpăgi într-o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul ar fi primit, în aproximativ o lună, peste 21.000 de lei ca mită (FOTO Shutterstok)
Medicul ar fi primit, în aproximativ o lună, peste 21.000 de lei ca mită (FOTO Shutterstok)

Sorin Mircea Paşca, medicul expert din cadrul Oficiului de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă din subordinea Casei Judeţene de Pensii Sălaj, trimis în judecată de procurorii Tribunalului Sălaj pentru luare de mită în formă continuată, a fost condamnat, în primă instanţă, la doi ani de închisoare în regim de detenţie.

Cazul medicului a ajuns în atenţia publică în ianuarie 2014, după ce, în luna decembrie, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj l-au pus pe medic sub supraveghere. Potrivit procurorului de caz, Bogdan Chiş, şeful secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, ca şi medic experit, Sorin Mircea Paşca avea ca şi atribuţii pronunţarea asupra gradului de invaliditate a celor care solicitau pensii de invaliditate, reexaminarea periodică a gradului de invaliditate în cazul celor pensionaţi deja, dar şi prelungirea concendiilor medicale în situaţia în care acestea depăşeau durata de 90 de zile. Pentru a-şi îndeplini aceste atribuţii, medicul primea diverse sume de bani sau produse. „Frecvenţa era foarte mare. Într-o perioadă de 11 zile, au fost probate 125 de cazuri de luare de mită, dintre care şase doar în cursul zilei de miercuri, 15 ianuarie. Practic, lua bani de la aproape toţi cei care intrau în cabinet”, a declarat procurorul de caz. Sumele primite ca mită variau între 100 de lei şi 100 de euro. Sumele mai mari se dădeau pentru cazurile noi, în timp ce sumele mai mici erau oferite pentru reexaminările periodice. În perioada 2 decembrie 2013 – 15 ianuarie 2014, cât a fost în atenţia anchetatorilor, ar fi luat mită de la pacienţi de 199 de ori. Din estimările procurorilor, suma totală primită de acesta ajunge la 17.485 de lei, plus 800 de euro.
 
A stat doar o zi după gratii

La mijlocul lunii ianuarie, procurorii, sprijiniţi de lucrători ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sălaj şi Direcţiei Judeţene de Informaţii, au efectuat şapte percheziţii, la cabinetul medicului, aflat în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, la cabinetul celuilalt medic din cadrul oficiului, la domicilul din Şimleu al medicului şi la un apropiat al medicului, tot din Şimleu, dar şi la trei asistente medicale – două care lucrau în cadrul oficiului, iar una – angajata unei policlinici private din Zalău. De la domiciliul medicului, oamenii legii au ridicat mai multe bunuri, inclusiv lingouri din aur. El a fost reţinut şi prezentat Tribunalului Sălaj cu propunere de arestare preventivă, însă magistraţii nu au admis solicitarea procurorilor, fiind cercetat şi apoi judecat în stare de libertate.

Medicul, cele două asistente care lucrau în cabinetul său şi un bărbat din Cehu Silvaniei, care intermedia mita între pacienţi şi Paşca au fost trimişi în judecată la sfârşitul lunii iunie 2014, în timp ce o a cincea persoană, asistentă medicală la o policlinică privată din Zalău, care intermedia şi ea şpăgile, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, primind doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

O condamnare cu executare, două amânări şi o achitare

Pentru cei patru, judecata la Tribunalul Sălaj s-a încheiat marţi, 6 ianuarie, când magistraţii au decis condamnarea lui Sorin Mircea Paşca la pedeapsa de doi ani de închisoare cu executare în regim de detenţie şi interzicerea dreptului de a exercita funcţia de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală Sălaj aparţinând de Casa Judeţeană de Pensii Sălaj, pe timp de un an după executarea pedepsei principale, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Magistraţii au mai dispus confiscarea de la acesta a sumei de 17.485 lei şi 3.576 lei (contravaloarea sumei de 800 euro la cursul BNR de 4.461 lei/euro) şi instituirea sechestrului asigurator asupra următoarelor sume : 4.740 lei, 7.375 euro, 200 franci elveţieni, 40 dolari canadieni, 60 kuna, 7.867 dolari americani, consemnaţi la CEC Bank pe numele inculpatului, până la concurenţa sumei de 21.061 lei, urmând ca diferenţa să îi fie restituită inculpatului.  Totodată, s-a dispus restituirea către inculpatul a unui colet sigilat conţinând bijuterii şi lingouri, aflat spre păstrare la Trezorerie municipiului Zalău şi ridicarea sechestrului asigurator aplicat prin ordonanţa din data de 20.01.2014 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

 Cele două asistente ale medicului, dintre care una venea la serviciu fără a avea contract de muncă, judecate pentru comiterea infracţiunii de tăinuire, au primit pedepse de câte un an închisoare, dispunându-se, însă, amânarea aplicării pedepselor pe durata unui termen de supraveghere de doi ani calculat de la data rămânerii definitive.
  
În privinţa bărbatului din Cehu Silvaniei acuzat de procurori că intermedia şpăgile între pacienţii şi medic, magistraţii au decis achitarea,  reţinându-se că nu există probe că acesta a săvârşit infracţiunea de dare de mită în formă continuată, pentru care a fost trimis în judecată.

Citeşte şi Viaţă de doctor: 199 de şpăgi primite într-o lună şi medicamente vândute bolnavilor de 100 de ori mai scump

Precedent pentru medicii care iau mită: pedepse mai mari dacă lucrează în spitalele de stat


 

Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite