Marea concediere din judeţul Sălaj: agenţii de pază

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În judeţ sunt în prezent 335 de agenţi de pază şi ordine. În mai puţin de 40 de zile, mai bine de jumătate dintre ei, adică 179, vor trebui puşi pe liber.Pe vremuri de criză, când numărul infracţiunilor este în creştere, autorităţile locale şi judeţene au decis să reducă numărul de agenţi de pază şi ordine aflaţi în subordinea lor.

Prefectul Judeţului Sălaj, Alexandru Vegh, a anunţat azi, într-o conferinţă de presă,  numărul maxim de posturi din administraţia locală şi cea judeţeană, calculat conform OUG 63/ 2010.

Se pare că singurele servicii care vor trebui să taie din organigramă sunt cele de pază şi ordine şi, pe alocuri, angajaţii serviciilor de evidenţa populaţiei.

În ce priveşte serviciile de pază şi ordine finanţate din bugetele locale, numărul maxim de angajaţi pe care îi poate avea judeţul Sălaj, raportat la numărul de locuitori, este de 156, dintre care 48 la Direcţia de Pază, Protocol şi Administrativ - subordonată Consiliului Judeţean -, 64 la Poliţia Comunitară Zalău, 16 la Şimleu Silvaniei, 11 la Jibou, câte şapte la serviciile de pază din comunele Crasna şi Meseşenii de Jos şi trei în comuna Sărmăşag.

Singurele primării care ar trebui să dea afară oameni de pază şi ordine sunt cea din Sărmăşag, de unde două persoane trebuie să-şi caute de lucru în altă parte,  şi de la primăria Meseşeni, de unde, potrivit edilului şef Sandu Berceanu, o persoană va fi trimisă în şomaj.

„N-am primit nimic“

Lucian Trif, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Comunitare din Zalău, a declarat pentru reporterul „Adevărul de Seară“ că, în prezent, sunt angajate 84 de persoane, inclusiv personal TESA.

„Nu am primit încă nimic oficial. Se pare că de la noi ar trebui să fie daţi afară 20 de angajaţi. Dacă va fi nevoie, se vor opera reduceri atât dintre agenţi, cât şi din personalul TESA”, a spus Trif. În ce priveşte criteriile după care vor fi puşi pe liber oamenii de ordine, Trif a menţionat că se vor lua în calcul doar cele legate de competenţă.

„Dacă rămâne în vigoare criteriul «un agent la o mie de locuitori» trebuie să dăm afară oameni. Nu am ce face, altfel sunt sancţionabil”, a declarat  Mircea Bara, directorul instituţiei.

Puşi pe liber

Un caz aparte este la Direcţia de Pază, Protocol şi Administrativ (DPPA) Sălaj, aflată în subordinea administraţiei judeţene. Alexandru Şerban, directorul unităţii, a declarat că organigrama conţine în prezent 206 angajaţi, faţă de 48, cât prevede Ordonanţa. Însă instituţia se autofinaţează, motiv pentru care ar putea ieşi de sub incidenţa noilor norme.

„Urmează ca în zilele următoare să se ni se comunice exact care este situaţia. Dacă ar trebui să ne încadrăm în textul legii, la noi ar fi reduceri groaznice, nu doar de 25 la sută”, a explicat Şerban.

De altă părere este preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Tiberiu Marc, care a declarat că nu crede că se poate face vreo excepţie.


CJ trebuie să renunţe la 20 de angajaţi din aparatul propriu


 În 40 de zile, Consiliul Judeţean va trebui să renunţe la 20 de angajaţi, pentru a se încadra în normativele prevăzute de lege. „Unii colegi tineri pleacă în străinătate pentru că nu se pot întreţine cu 600 de lei salariu. Zilnic primim cereri pentru concediu fără plată.  S-ar putea ca în 40 de zile, să nu fie nevoie să dăm afară, ci să rămânem în minus”, a declarat Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj.



Cine va fi concediat şi de la ce instituţie?

-158 de persoane de la Direcţia de Pază, Protocol şi Administrativ, aflată în subordinea CJ
- 20 de poliţişti comunitari
- 2 persoane de la Primăria Sărmăşag
- una de la Primăria Meseşeni

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite