Ioan Iluţ, păstrătorul folclorului românesc în Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Iluţ este un împătimit păstrător al tradiţiilor şi obiceiurilor populare din zona Transilvaniei. Este directorul şi dirijorul ansamblului „Meseşul“.

Directorul şi dirijorul ansamblului folcloric „Meseşul” s-a „întâlnit“ cu muzica încă din copilărie. „Eram fascinat de feciorii şi fetele din satul natal, Tămăşeşti, la danţu de la şură, unde formaţiile instrumentale tradiţionale, cu ceatără, contră şi gordonă, scoteau sunete parcă venite din altă lume, o lume în care toţi cei care participau la acele întâlniri, la danţ, duminica, uitau de poverile muncilor la câmp şi se distrau adunând forţe proaspete pentru o nouă săptămână de muncă”, povesteşte Ioan Iluţ.

Primele noţiuni elementare de muzică le-a primit la 7-8 ani de la un consătean, Petrea lui Gheorghe a Mării. La început a cântat din fluier, a ajuns să cânte la clarinet, dar s-a oprit la acordeon, „un instrument complex, de o sonoritate aparte” de care nu s-a mai despărţit de la vârsta de 12 – 13 ani.

Folclorul, aşa cum l-au lăsat bunicii

În îndelungata sa activitate a înfiinţat mai multe formaţii muzicale de folclor, printre care „Rapsodia Sălajului” la Casa Orăşenească de Cultură din Zalău şi „Sălajul” la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău. În timp a colaborat cu nume mari ale folclorului românesc ca Sofia Vicoveanca, Lucreţia Ciobanu, Florica Ungur, Nicolae Sabău, Fraţii Petreuş, Angela Buciu, Viorel Costin, Elena Roizen, Gheorghe Turda sau Dumitru Sopon.

Cu ansamblul „Meseşul”, înfiinţat în 1996 pe lângă Centrul Culturii Tradiţionale Sălaj, a avut numeroase spectacole în judeţ, în ţară şi în străinătate, şi a realizat 17 albume discografice, la care se adaugă filmări la posturi naţionale, regionale şi locale de televiziune. Ansamblul a fost invitat să participe la festivaluri internaţionale de folclor în Macedonia, Albania, Grecia, Olanda, Italia, Franţa, Ungaria, „unde spectacolele noastre s-au bucurat de un real succes, artiştii sălăjeni obţinând aplauze la scenă deschisă în repetate rânduri”, afirmă Ioan Iluţ.

„În atenţia directorului şi dirijorului, precum şi a maestrului coregraf, stau sarcini din cele mai nobile, cum ar fi aceea de a culege, păstra şi valorifica folclorul tradiţional românesc din partea locului, aşa cum l-au lăsat părinţii, bunicii şi străbunicii noştri”, mai spune Ioan Iluţ.
Dirijorul nu îşi aduce aminte de critici la adresa activităţii ansamblului pe care îl conduce, poate şi datorită numărului mare de premii şi diplome obţinute: „S-ar putea să fi existat şi critici la adresa noastră, dar nu le-am auzit sau văzut noi”.


Întrebări şi răspunsuri

Ce amintire mai neplăcută ne puteţi spune din perioada comunistă?
La terminarea liceului, orice şcoală superioară aş fi dorit să urmez nu puteam să obţin diploma de absolvire, întrucât mă însoţea din umbră „originea socială nesănătoasă” a familiei mele, bunicii şi părinţii mei fiind chiaburi.


Cum aţi construit primele formaţii?
Având cunoştinţe teoretice în domeniul muzical şi cunoştinţe practice în mânuirea instrumentelor muzicale, atât de suflat, cât şi cu clape, am strâns pe lângă mine tineri cărora le plăcea să cânte la diverse instrumente, cu care am înjghebat formaţii mici de muzică, cu care prezentam spectacole şi cântam la întruniri tovărăşeşti, baluri, nunţi, revelioane.


Ce îi place

Lui Ioan Iluţ, evident, îi place muzica. „Muzica este pasiunea mea”, spune dirijorul, căruia, oarecum surprinzător, îi mai plac ştiinţele exacte, pentru că „îţi oferă posibilitatea să mergi la lucruri concrete, nu la ambiguităţi”. Îi place şi sportul, pe care însă nu a avut timp să-l practice.

Ce nu îi place

„Nu-mi place minciuna şi politica. Nu vreau să am de-a face cu minciuna şi cu persoanele care nu sunt punctuale”, afirmă Ioan Iluţ.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite