FOTO Aventuri la înălţime la vizita lui Ceauşescu la Guruslău în 1976, la inaugurarea monumentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vizita lui Ceauşescu la inugurarea monumentului de la Guruslau (fototeca IICCR)
Vizita lui Ceauşescu la inugurarea monumentului de la Guruslau (fototeca IICCR)

Vizita lui Nicolae Ceauşescu în Sălaj din octombrie 1976 nu va fi uitată vreodată de muzeografii din Zalău, care îşi amintesc şi acum, cu un zâmbet în colţul buzelor, cum un coleg de-al lor a fost uitat, atunci, pe monumentul de la Guruslău.

Nicolae Ceauşescu fusese invitat să participe la inaugurarea monumentului de la Guruslău, realizat în acel an de sculptorul Victor Gaga, originar din Sălaj. Istoricul Marin Pop, cercetător ştiinţific la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, spune că a aflat de la colegii săi mai în vârstă că la evenimentul de atunci, fostul director al muzeului, regretatul Alexandru Matei, a fost urcat pe monument, "înarmat" cu un cuţit, pentru ca, în evntualitatea în care procesul de dezvelire a monumentului nu ar decurge cum trebuie, el să intervină cu acel cuţit şi să taie frânghiile ce ţineau pânza. "Pe lângă faptul că putea deveni ţintă pentru lunetişti, pentru că el era pe monument cu un cuţit în mână, s-a întâmplat să fie şi uitat, acolo, sus, toţi ceilalţi plecând fără a-l da pe colegul nostru jos", povesteşte el.

Monumentul este amplasat pe dealul Guruslăului, la 12 kilometri de municipiul Zalău, şi este dedicat victoriei lui Mihai Viteazul din 3 august 1601, ultima victorie înainte de asasinarea sa, la 9 august 1601, pe câmpia Turzii. Monumentul este, de fapt, o reconstrucţie, într-o formă mai impozantă, a monumentului înalt de 10 m, ridicat în 1926 pe colina din apropierea localităţii, şi demolat în 1940 de autorităţile maghiare, care au luat Transilvania de Nord, prin Dictatul de la Viena. Monumentul este înalt de 26 de metri, pe soclul spu fiind dăltuite în piatră scene din luptele lui Mihai Viteazul. Deasupra se înalţă obeliscul, format din trei lame paralele, reprezentand cele trei ţări române, în exterior spre partea superioară fiind aplicate şi stemele respective.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite