Elevii reînvie obieceiuri străvechi. „Danţul la şură”, premiat la concursul „Cultură şi Civilizaţie în România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentantele Sălajului sunt eleve la CNS Zalău FOTO Facebook.com/Reinvierea habei traditionale
Reprezentantele Sălajului sunt eleve la CNS Zalău FOTO Facebook.com/Reinvierea habei traditionale

Competiţia şcolară a reunit 30 de echipe de liceeni din toată ţara, care au promovat specificul local, prin tradiţii şi obiceiuri.

Reprezentantele Colegiului Naţional "Silvania" din Zalău au fost răsplătite cu premiul al II-lea la ediţia din acest an a concursului "Cultură şi Civilizaţie în România", ce a avut loc în perioada 13-15 mai, la Râmnicu-Vâlcea. Din echipajul sălăjean au făcut parte elevele Daria Ţîrlea (clasa a IX-a C), Luisa Şamşodan şi Adelina Vedinaş (clasa a X-a I), coordonate fiind de profesorul de limba şi literatura română Ioana Tuduce.

Ele au participat la competiţia şcolară cu portofoliul cu tema “Reînvierea habei tradiţionale – Danţul la şură”, însoţit de proiectul de conservare a obiceiului prezentat, cu care au urcat pe treapta a doua a podiumului.
Concursul “Cultură şi Civilizaţie în România” este o competiţie cu caracter interdisciplinar, destinat elevilor din ciclul liceal, ce are ca scop major promovarea specificului local, prin tradiţii şi obiceiuri susţinute de tineri care sunt reprezentanţii tuturor judeţelor ţării.

Hora satului sau „danţul” este un obicei străvechi ce s-a păstrat până prin 1970 în Ţara Codrului, zona etnografică întinsă pe teritoriul judeţelor Sălaj, Satu Mare şi Maramureş. Acest important eveniment socio-cultural din viaţa comunităţii se desfăşura într-o şură din sat, era un prilej de întâlnire pentru tinerii satului ori chiar ai satelor apropiate şi avea un rol deosebit în perfectarea viitoarelor căsătorii. Tot aici, sătenii se puneau de acord în privinţa a ceea ce aveau de făcut în săptămânile următoare ori dezbăteau ultimele noutăţi auzite pe uliţa satului sau în târguri.

Vă mai recomandăm:

Tradiţii peste care s-a aşternut praful. „Danţul în şură“, locul unde se perfectau căsătoriile din satul sălăjean

SOS, ne pierdem tradiţia! Cine sunt tinerii păstrători de valori ale satului românesc

VIDEO Dragobetele, în satul românesc. O studentă revigorează sărbătoarea autohtonă a iubirii

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite