De ce nu s-a căsătorit niciodată Iuliu Maniu. Klara, o farmacistă din Şimleu Silvaniei, a fost dragostea secretă a marelui om politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care l-au cunoscut pe Iuliu Maniu spun că avea ochi albaştri, care impuneau respect
Cei care l-au cunoscut pe Iuliu Maniu spun că avea ochi albaştri, care impuneau respect

Marele politician şi om de stat Iuliu Maniu nu a fost căsătorit niciodată. Rudele încă în viaţă ale Sfinxului de la Bădăcin vorbesc, însă, de o iubire din tinereţe a acestuia, neîmplinită din raţiuni ce ţin de contextul politic al vremurilor.

Fostul premier al României, Iuliu Maniu, nu a fost căsătorit niciodată, dedicându-şi maturitatea politică şi profesională problemelor majore de stat ale României. Se pare, însă, că politicianul nu ar fi fost străin de fiorii iubirii. Fostul său coleg de celulă din temniţa comunistă de la Sighetu Marmaţiei, ţărănistul Nicolae Carandino, povestea cum, în celula pe care cei doi o împărţeau, înainte de a-şi da ultima suflare - într-o noapte rece de februarie 1953 - Iuliu Maniu i-ar fi vorbit de o anume Clara (sau Klara), o farmacistă din Şimleu Silvaniei (oraşul în care s-a născut Maniu, tatăl său fiind judecător acolo), pe care fostul premier o preţuia încă din tinereţe foarte mult.

Într-un interviu acordat echipei campaniei ”Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!” de preotul Matei Boilă, nepot după soră al Sfinxului, acesta confirmă relaţia care s-ar fi înfiripat în tinereţea politicianului. ”El în tinereţe a avut o dragoste, ştii cum erau legăturile alea foarte civilizate. El nu s-a căsătorit din motive politice. Ea era unguroaică, şi el, ştiind că luptă pentru naţiunea lui şi că ar putea fi interpretat oarecum greşit, a refuzat, lucru care i-a rămas, pentru că a ţinut mult la ea. Dacă n-ar fi fost om politic, probabil că ar fi renunţat la viaţa de bărbat singur. Probabil că au fost şi alte femei în viaţa lui, el era foarte discret în legătură cu asta, mai ales cu noi, copiii. Atunci era altă lume şi alte erau consideraţii. Nu era noţiunea asta de... prieten”, spune părintele, aflat acum la o venerabilă vârstă.

Contextul politic al momentului şi implicarea lui Iuliu Maniu în coordonarea acţiunilor românilor din Transilvania, aflată atunci sub stăpânire austro-ungară, nu erau favorabile unei astfel de relaţii mixte. El fusese ales încă din anul 1897 în Comitetul Partidului Naţional Român, iar apoi a fost ales deputat în Parlamentul de la Budapesta. Era considerat un exponent al românilor din Transilvania, iar din această postură a condus o delegaţie a acestora care a purtat tratative cu prim-ministrul ungar, Tisza István, în privinţa drepturilor fireşti ale naţiunii române aflate în cadrul monarhiei dualiste austro-ungare.

Ulterior, în momentul izbucnirii războiului, Iuliu Maniu nu a acceptat să semneze declaraţia cerută de guvernul de la Budapesta, prin care se solicita intrarea României în război alături de Austro-Ungaria, şi a refuzat categoric să-şi pună semnătura pe o declaraţie de fidelitate faţă de Regatul Ungariei. Refuzul său i-a atras răzbunarea premierului maghiar, care a făcut ca Maniu să fie trimis pe front, deşi ar fi fost scutit de acest lucru.

Pe de altă parte, istoricul Marin Pop spune că Iuliu Maniu s-a resemnat şi a  ales, până la urmă, acest mod de viaţă din dorinţa de a avea cât mai puţine obligaţii, fiind adeptul ideii că, ”în politică, cu cât ai mai puţine rudenii, cu atât mai puţine obligaţii”.

Reamintim că, pentru salavarea de la ruină a Casei Memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin, judeţul Sălaj, a fost demarată o campanie de strângere de fonduri. Dacă doriţi să sprijiniţi campania ”Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!”, conturile sunt:


Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com
– deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj

Vă mai recomandăm:

Din culisele istoriei. „Reproşul” lui Iuliu Maniu pentru Nicolae Iorga: „Este foarte greu să scrii istoria, dar este mult mai greu s-o faci”

Corneliu Coposu îşi sprijină mentorul şi după moarte

Strănepotul lui Iuliu Maniu, dezvăluiri în premieră despre cum a refuzat marele ţărănist comenzile Masoneriei de a „conduce partea aceasta din lume”

Casa din Dealul Ţarinei în care s-a scris istorie riscă să devină istorie. Motivele pentru care reabilitarea casei lui Iuliu Maniu este o urgenţă

Cum au vrut austro-ungarii să scape de Iuliu Maniu. Răzbunarea premierului maghiar pentru refuzul românului de a jura fidelitate Regatului Ungariei

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite