Curiozităţi din lumea modei. Accesoriul vestimentar pentru care inventatorul a fost arestat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moda are o istorie lungă şi plină de culoare, hainele fiind purtate, într-o formă sau alta, încă de acum mii de ani.

Hainele pe care le purtăm şi tendinţele pe care le urmăm sunt adesea asociate cu superficialitate şi materialismul. Diverse stiluri fugare devin o modă, pentru a dispărea la fel de repede. Cu toate acestea, moda a fost întotdeauna în legătură directă cu experienţa umană, de la economie, la cultură, religie şi clasă.

În timp ce unele stiluri vestimentare au o istorie de mii de ani, altele au prins mai greu. Spre exemplu, fusta, primul obiect de îmbrăcăminte inventat de om, este purtată încă din perioada Egiptului şi Greciei Antice. La polul opus regăsim pantalonii bărbăteşti care, deşi erau îmbrăcaţi chiar şi acum 2.000 de ani de către perşi şi celţi, au devenit un lucru obişnuit abia în anii 1800. Femeile îndrăzneţe purtau pantaloni la sfârşitul secolului al XIX-lea, când mergeau pe bicicletă. Ei au început să fie purtaţi în mod frecvent în anii 1940, de către muncitoarele din fabrici, din motive de confort şi siguranţă.

În istoria modei, au existat piese vestimentare la modă care trecerea timpului le-a transformat în nişte ciudăţenii. Este şi cazul pantofilor purtaţi în Evul Mediu, care aveau un vârf ascuţit atât de lung încât trebuia legat cu şireturi.

Altele, precum jobenul, au făcut senzaţie la vremea lor. Când James Hetherington a purtat pentru prima dată în public, în 1797, un astfel de accesoriu, a reuşit să creeze turbulenţe pe o stradă londoneză, mulţimea strângându-se în jurul lui ca la circ. În timp ce unii trecători s-au panicat, alţii au ţipat, copiii l-au batjocorit, iar poliţia l-a arestat pe motiv că a tulburat liniştea publică şi i-a aplicat o amendă de 50 de lire. În timp, însă, jobenul şi-a câştigat notorietatea în eşaloanele superioare ale societăţii engleze, pentru a deveni, după 1940, un accesoriu preferat doar de circari şi de actori.

Cea mai populară invenţie a modei, fusta, a căpătat, în anii `60, dimensiuni foarte mici, aşa luând naştere fusta mini sau minijupa. Devenită un simbol al acelei perioade, ea este o invenţie a designerului britanic Mary Quant ce a revoluţionat lumea modei. În 1968, fustele deveniseră atât de scurte, încât la curăţătoriile chimice se plătea pentru curăţarea lor după lungime.

Înainte de anul 1820, îmbăierea în mare se făcea mai mult din motive de sănătate decât din plăcere, fiind folosite costume grele, de lână, care ajungeau până la genunchi. După mai bine de un secol, îşi făcea apariţia costumul de baie din două piese, cu slipul decoltat în partea din spate, ce a primit numele "bikini", după cel al unei insule din Pacific, folosită ca loc de testare pentru bomba atomică. Ideea era că explozia ar fi distrus hainele femeii, lăsând în urmă doar un... bikini.

Vă mai recomandăm:

Povestea gumei de mestecat: de la răşină, la materiale sintetice aromate

Povestea fizicianului genial care a dispărut în mod misterios la doar 32 de ani. Trupul său n-a fost găsit niciodată

Povestea lui „Do-Re-Mi“. Cum sună cântecul care a condus la apariţia notelor muzicale

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite